Ron Jans ziet tegen Twente dat PEC zich kan meten met de topclubs

(door Mark van der Vegt)Als de regen even voor het einde van de wedstrijd neerdaalt op het IJsseldelta Stadion, schreeuwt het publiek nog eenmaal de thuisploeg naar voren. Tevergeefs. De bal gaat terug in plaats van vooruit; ook PEC legt zich in de slotminuut neer bij een remise (1-1).Misschien manifesteert het verschil in intentie tussen PEC Zwolle en FC Twente zich het meest in het soort doelpunt dat beide maken. Waar Twente met meer geluk dan wijsheid een doelpunt maakt ? met hulp van een zwakke poging tot uitverdedigen van Joost Broerse ? daar scoort PEC een treffer uit het standaardwerkje ?Aanval Opzetten En Afmaken Doe Je Zo'. Minuut 54: balverlies Twente, via het middenveld wordt Giovanni Hiwat op de rechterflank weggestuurd. De aanvaller haalt op volle snelheid de achterlijn en geeft een lage voorzet. Net als tegen PSV, komt ook hier een PEC-spits voor zijn man. Die spits heet nu Guyon Fernandez en zo ongeveer de enige goede bal die de Feyenoord-huurling krijgt, levert meteen 1-0 op. Het is de opening van een levendige tweede helft, na een eerste helft waarin vooral schaakliefhebbers en trainers met een beroepsdeformatie aan hun trekken komen. Risicoloos voetbal. Verzorgd positiespel, heet dat. Saai voetbal, noemt de neutrale toeschouwer het. De treffer van PEC gooit de wedstrijd echter open. Ook het elftal van assistent-trainer Alfred Schreuder dient nu de schroom van zich af te gooien. Verder dan een klutsbal op de lat (Dusan Tadic) komen de bezoekers echter lang niet, terwijl Fernandez met een kopbal dichtbij 2-0 is. Pas als Joost Broerse halfslachtig een poging tot uitverdedigen doet, komt Twente via Promes op gelijke hoogte. Tot grote spijt van trainer Rons Jans, die zag dat PEC ?de wedstrijd onder controle had'. In de resterende twintig minuten krijgt Twente mede door het slordige spel van PEC, meer en meer de overhand ? al krijgt PEC middels Hiwat nog de grootste kans op de beslissende treffer. Hiwat krijgt de bal wel langs de zwak acterende doelman Nick Marsman, maar ziet zijn inzet van de lijn gehaald worden. Zowel Jans als stroman-trainer Michel Jansen vindt de remise een juiste afspiegeling van de ontmoeting. ?We worden geslacht in de omschakeling?, concludeert Jansen. ?Na de gelijkmaker, werd Twente sterker. En dus ben ik blij met een punt?, aldus Jans, die zich wekelijks verheugt op een wedstrijd van zijn eigen ploeg: ?We kunnen ons meten met de top van Nederland. Hartstikke mooi! We speelden uit goed tegen Ajax en PSV, en nu weer thuis tegen Twente. We hadden er alleen eentje van moeten winnen.? Giovanni Hiwat staat al in de juichstand, maar Andreas Bjelland van FC Twente kan net op tijd ingrijpen. Foto Pedro Sluiter