Ruime zege voor Wijthmen in matige derby tegen VSW

(door Mark van der Vegt)ZWOLLE - VSW-Wijthmen (0-3) was typisch zo'n wedstrijd die een doelpunt nodig had. De twee laagvliegers uit de vierde klasse C, deden een uur lang niet onder voor elkaar; beide ploegen grossierden in fouten en kwamen bijna niet in de vijandige strafschopgebieden. Zo viel pas na twintig minuten het eerste schot op doel te noteren en telde het eerste bedrijf precies twee schamele hoekschoppen. Die saaiheid werd na rust echter ruimschoots gecompenseerd. Een hattrick, een gemiste strafschop en een dosis ruwe onvriendelijkheden trokken de burenruzie tussen Wijthmen en Windesheim uit het moeras van lusteloosheid. Met drie treffers trok Sander van Gurp de hoofdrol naar zich toe. Waarbij vooral de eerste twee doelpunten momenten van fluwelen voetbalschoonheid waren die eigenlijk niet bij de betonnen grauwheid van de wedstrijd pasten: Nick van Gurp plukte vlak na rust op rechts een dieptepass uit de lucht, passeerde en passant zijn mannetje en had heel onbaatzuchtig oog voor de meegekomen Sander van Gurp, die VSW-doelman Harmelink heel koel passeerde. Tien minuten later verschalkte dezelfde Van Gurp de ver uitgelopen Harmelink met een loepzuivere lob vanaf twintig meter. De achterstand noopte VSW tot aandringen, maar een vuist maken kon de thuisploeg niet. Toch kreeg het een grote kans op de aansluitingstreffer, toen Vieleri Justiana op de rand van het strafschopgebied onderuit werd gehaald. De arbiter van dienst kende een vrije trap toe, maar besloot na enig overleg en bedenktijd deze te promoveren tot een strafschop. Justiana wilde dit buitenkansje zelf verzilveren, maar blies met zijn inzet de misvatting ? nooit de man op wie de overtreding wordt gemaakt, de penalty laten nemen ? vers leven in. De inzet van Justiana vond in de linkerhoek de vuisten van doelman Mark Schonewille. VSW kwam deze domper niet meer te boven en Van Gurp wreef met een kopdoelpunt nog wat zout in de wonde. De thuisploeg raakte geïrriteerd; over en weer vielen harde woorden en dito overtredingen. ?De scheids had het niet helemaal meer in de hand?, zag Wijthmen-trainer Marcel Poppe. ?VSW speelt het spelletje wat fysieker dan wij en dat mag. Ze zochten de grens op en als de scheidsrechter dat dan een beetje laat ?gaan'. Tja, dan wordt het allemaal onvriendelijker, hè.? De nieuwbakken trainer vond het vooral een ?matige wedstrijd': ?Nadat we op voorsprong kwamen, deden we alles fout. Lange bal, geen overzicht en veel foute keuzes. Terwijl we gewoon moeten durven te voetballen, want dat is onze kracht. Maar we pakken drie punten, komen nu op vier in totaal, dus het was een nuttige dag.?VSW-aanvaller Vieleri Justiana tussen twee Wijthmeners in. Foto: Pedro Sluiter.