Landstede maakt tegen Zaanstad de zaterdag tot een gehaktdag

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)ZWOLLE - Zoals Landstede Volleybal de eerste twee sets over Zaanstad heen dendert, komt de spanning niet ten goede. Alsof je kijkt naar de slachting van een doodgeboren konijn. Van een wedstrijd is geen sprake. Een inzinking in de derde set komt als geroepen.De matig bezette Topsporthal, verdrinkt welhaast in een superieure roes. De eerste set passeert op topsnelheid en is in een stief kwartiertje geschiedenis. Zaanstad pakt de eerste time out als het 3-0 achter staat. Tevergeefs, Zwolle slaat zich naar de veelzeggende cijfers 25-16. De tweede set is een herhaling van de eerste. Behoudens een eenmalige voorsprong van de gasten, die zowaar een gaatje van twee punten slaan op 3-5. Een paar goed gezette blokken en twee doortastende aanvallen over de zijkant later, en Landstede voert alweer de boventoon met 10-8. Om meteen door te lopen naar 20-13. Spelers klappen mee op de pulserende maat van de (supportersclub)trommelaars, terwijl spelverdeler Roland Rademaker glimlachend het veld op loopt na een door Zaanstad opgenomen time out. De onderbreking is uitstel van executie, als diezelfde Rademaker op 24-15 een opslag nodig heeft om het pleit te beslechten. Pas in de derde set wordt de ontmoeting een wedstrijd. Als Zaanstad zomaar tweemaal op voorsprong komt. Na 1-3, staat het plots 2-5. Het grootste gat voor de bezoekers. De spanning stijgt, zowel op als langs het veld. 6-7 wordt 6-9; 8-10 wordt 13-13 en pas dan pakt Landstede weer eens de voorsprong. Maar Zaanstad is een ploeg op zoek naar eerherstel - gepersonifieerd in Jeroen Nol, die een onmogelijke bal probeert te redden en daarbij de reclameborden naast het veld sloopt – en de teams gaan zij aan zij richting 25. Landstede krijgt twee setpoints, maar kiest tweemaal voor een risicovolle service. Zaanstad doet dat op 26-27 iets beter. De opslag is slecht, maar valt via de netband precies goed. “Tja, een punt is een punt”, zegt de speaker berustend. OplevingDe opleving van Zaanstad houdt in de vierde set heel even stand. Tot 8-8 gaat het gelijk op, dan is Landstede weer bij zinnen en loopt het zoals in de eerste twee sets simpel weg van de bezoekers. Met diagonaal Jordan Richards aan service, slaat het zich naar 16-11. Zaanstad vraagt nog maar eens time out aan, waarna Landstede de vierde set met 25-16 binnenhaalt. Dan druppelen ook de eindstanden van de andere velden binnen. Koploper en concurrent Kooftin Taurus – dat 23 november naar Zwolle komt - verliest met 3-0 van Rivo Rijssen, waardoor de Zwolse ploeg de nieuwe koploper is. Fabian Dosset zweeft. Tijmen Laane (3) en Roland Rademaker kijken toe. Foto: Pedro Sluiter