'Laatste editie festival ZwArt biedt breed programma'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - De organisatoren beseffen het zich maar al te goed: komende week wordt de laatste editie van het festival ZwArt in deze vorm gehouden. "Heel erg jammer", vindt artistiek leider Ingrid Docter. "We raken een belangrijk podium kwijt waarop jong talent kan groeien. Maar ik weet zeker dat we het publiek nu nog een mooi en evenwichtig festival gaan bieden." Gastmeester voor het festival is Jacob ter Veldhuis, voor velen bekend als JacobTV. Zijn werk loopt als rode draad door het festival dat van 5 tot en met 10 juli in de stad wordt gehouden.

"Hij is iedere avond in schouwburg Odeon met zijn productie Si Wang", vertelt Docter. "Op 6 juli is de wereldpremière van de compositie over de Chinese aardbeving van 2008. Ter Veldhuis probeert de relatie te zoeken van beeld en geluid. Als gastmeester heeft hij verbinding met de drie meesters die in het festival ZwArt actief zijn. Zij hebben weer ieder drie kunstenaarsinitiatieven onder zich die drie kunstroutes in de binnenstad vormen." Evenals vorig jaar heeft het festival ook weer locatievoorstellingen, al was dat nu niet vanzelfsprekend. "De voorstellingen zijn ons vorig jaar heel goed bevallen", vertelt Docter. "Onze fondsen lopen echter al terug en eigenlijk hadden we er dit jaar geen budget voor. Wel kwamen er veel verzoeken binnen. Uiteindelijk hebben we een klein budget kunnen losweken, waarvoor we de locatievoorstellingen kunnen faciliteren. Twaalf gezelschappen verlenen nu op recette-basis hun medewerking."

Studenten
Met name in het Cele-centrum is een groot aantal studenten actief bij het onderdeel 'ZwArt in Opleiding'. Op het Grote Kerkplein is gedurende het hele festival een groot openbaar en vrij toegankelijk programma waar iedere avond om 20.30 uur de Firma Weijland de voorstelling 'De Eeuwige Terugkerel' speelt en waar iedere avond gratis muziekvoorstellingen zijn. Bijzonder is verder een 'electro' avond in schouwburg Odeon op zaterdagavond van 23.00 tot 3.00 uur. "Jacob ter Veldhuis zal ook daaraan zijn medewerking verlenen. We hopen met dit onderdeel met name de jongere bezoekers een plezier te doen", aldus Docter. De Zwolse rapper Typhoon sluit met zijn nieuwe band zondagavond om 18.30 uur het festival af.

Zorgen
Dat betekent dan tevens het einde van het eigenzinnige kunstenfestival ZwArt. De gemeente heeft besloten de subsidie voor het festival niet voort te zetten. Het gaat Docter aan het hart. "ZwArt is een festival waar je als publiek wat meer moeite voor moet doen", realiseert ze zich. "Het is geen hapklare brok, geen Jan Smit. Ik maak me daarover zorgen, ook landelijk. Bepaalde kunstvormen leiden tot verbeelding en betekenis geven. Dat is belangrijk voor de maatschappij, omdat ze mensen handen en voeten geven om veranderingsprocessen te doorlopen. Bij de PVV en in zekere mate bij de VVD zie je een bepaalde mate van populisme. Als er zo op kunst wordt bezuinigd, gaat de wereld er grijs en grauw uitzien; alles 'vereconomiseert'."

Potentie
De artistiek leider moet wel even nadenken als het gaat om de vraag of Zwolle wel de juiste voedingsbodem is voor een festival als ZwArt. "Zwolle laat zich niet gemakkelijk veroveren, maar ik merk wel dat we daarmee bezig waren", reageert ze. "Om zo'n festival echt goed neer te zetten, heb je wel tien jaar nodig. Zo is het bij Oerol ook gegaan. Zwolle heeft zeker potentie voor een niet gemakkelijk festival, zeker als je je beseft dat hier een kunstvakopleiding zit en de Fundatie het erg goed doet. Wel blijft het zo dat mensen uit het westen van het land Zwolle nog steeds erg ver weg vinden." Docter zeg 'heel trots' te zijn als festival ZwArt op een mooie wijze op zondagavond wordt afgesloten. "Dan kunnen we zeggen: dat hebben we toch maar weer gehad in Zwolle."