Dojo als doe-het-zelf zetje in de goede richting

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - "Onzin! Door een vechtsport te beoefenen krijg je geen  discipline en respect voor de ander. Dat krijg je pas als je daar met elkaar aan werkt, het erover hebt en er op traint en dat is wat we hier doen." Coördinator Patrick van Neerden van het weerbaarheidsproject in de dojo van Zwolle-Zuid is overduidelijk niet in voor een spelletje 'zet de cliches in de juiste volgorde'. Allicht is het die verfrissende houding die van de dojo een succes maakt.

Eind vorig jaar nam Van Neerden tijdens het wijkplatform voor bewoners van Zwolle-Zuid het woord om mensen die nog onbekend zijn met de dojo (een dojo is een van origine Japanse term voor een ruimte waar vechtsporten worden beoefend en wordt gemediteerd) uit te leggen wat het is. Van Neerden, die het project leidt onder de paraplu van het jongerenwerk van Travers, vertelt er in een interview graag meer over. Samen met vrijwilliger Max Haverkamp Begeman.

Beide heren zijn zelf begenadigde vechters. Toch zul je ze niet snel zien excelleren in de dojo. Het gaat ze er niet om om te laten zien wat ze kunnen en evenmin willen ze de adolescenten, pubers -en in een enkel geval de ouders die meekomen- heel goed maken in een bepaalde discipline Max: "De jongeren kunnen hier verschillende vechtsporten doen zoals taekwondo, MMA (mixed martial arts; gemende vechtsporten red.) en judo. Het is niet onze bedoeling om er vechters van te maken. Wat je hier juist ziet is dat iedereen rekening houdt met elkaar. Iemand die goed is in vechtsport kan een ander een zure avond bezorgen, maar we leren jongeren hier vooral om zich waar nodig aan te passen aan het niveau van de ander. Zo heeft die ander ook een leuke avond. Natuurlijk laat je ook wel eens merken dat je een ander had kunnen raken, maar dat is meer op een manier van: 'ha, nu had ik je even te pakken'. De dojo is een plek waar jij je veilig moet voelen."         

Patrick beaamt dat, terwijl hij een nieuwe gast begroet, die door een van de vaste bezoekers is meegenomen. "Laat je hem heel", zegt Patrick lachend. Om er serieus aan toe te voegen. "Die jongeman is in goede handen." De eerste keer dat iemand binnenkomt, bekijkt de coördinator altijd even wat voor type mens iemand is. "Is het een introvert type die zich misschien wat geïntimideerd voelt door het geluid van de kettingen van de boksballen en de trainende jongeren. Of is het een persoon die met veel bravoure binnenkomt en zo ja, is dat slechts de buitenkant of niet. In het eerste geval mag je diegene nooit kleiner maken, maar moet je aan het zelfvertrouwen werken van de jongen of het meisje. Ik denk dat ongeveer 85 procent van de jongeren die hier binnenkomen wel een boost in hun zelfvertrouwen mogen krijgen. Nee, niemand komt hier om zijn of haar agressie kwijt te raken. Alsof hier types rondlopen die een wandelende tijdbom zijn en tot ontploffing komen als zij zich hier niet kunnen uitleven. Dat is een totaal verkeerd beeld, het aantal keren dat ik met een agressief persoon te maken heb gehad is in al die jaren dat ik dit doe letterlijk op een hand te tellen geweest."

Wel komen er jongeren en adolescenten die, zoals Patrick het noemt, tussen wal en schip zouden kunnen vallen. "Er zijn er hier die een heel roerige periode meemaken. Van jongeren wordt tegenwoordig veel verlangd en vechtsport kan je helpen om vooral ook als persoon stabiel te worden en zo in de maatschappij te staan. Wij maken hier van niemand een beter persoon. Dat moet iedereen zelf doen, wij kunnen mensen alleen een zet in de goede richting geven. En ik heb meerdere voorbeelden gezien van mensen hier die een dappere keuze maakten. Een voorbeeld? Nou dat iemand ondanks druk van buitenaf durft te beslissen dat de studie die hij volgt toch niet bij hem past." Max heeft ook gesprekken gevoerd waarin dit soort zaken ter sprake kwamen. "Als je net met elkaar hebt staan zweten, is het veel makkelijker om een persoonlijk gesprek met elkaar te voeren. Vechtsport leent zich er uitstekend voor omdat je een op een met iemand bezig bent."