Kinderopvang voor werkzoekende ouders

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad wil dat ouders die een uitkering hebben en bezig zijn met een traject naar werk of  parttime werk geen hogere eigen bijdrage voor kinderopvang moeten betalen. De SP zal hiervoor maandag een voorstel indienen. Al tientallen ouders zijn gestopt met parttime werk of een traject naar arbeid vanwege problemen met de hoogte van de eigen bijdrage van de kinderopvang. Een ander deel overweegt te stoppen.

De partij laat weten dat het voor alleenstaande ouders in een uitkeringssituatie kinderopvang vaak de enige mogelijkheid is om aan betaald werk te komen. Door de fors gestegen eigen bijdrage voor kinderopvang dreigt deze mogelijkheid voor hen echter afgesneden te worden, waardoor het financieel onaantrekkelijk of zelfs onmogelijk wordt om bijvoorbeeld een opleidingstraject of werkervaring op te doen. Sommige van deze ouders moeten per 1 januari 2011 380 euro per maand eigen bijdrage betalen. In 2010 liep er een experiment in Zwolle om de eigen bijdrage te vergoeden. Vanwege de financile situatie van de gemeente is dit experiment geschrapt.

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ''De beste weg uit armoede is een betaalde, vaste baan. Dat vindt de SP, en als het goed is vinden alle partijen in de gemeenteraad dat. Dan moeten we wel zorgen dat alle barrières om aan werk te komen zoveel mogelijk verdwijnen. Als ouders gedwongen worden af te zien van een opleiding of een parttime functie omdat ze de kinderopvang niet meer kunnen betalen is dat slecht voor die ouders, voor de kinderen en slecht voor de maatschappij. Uiteindelijk kost ons dat alleen maar geld.''

De SP zal een voorstel indienen bij de behandeling van de Pespectiefnota om de kosten voor kinderopvang voor ouders in een uitkeringssituatie die in een traject naar arbeid zitten of parttime werk doen te handhaven op het niveau van 2010.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59