Omwonenden bang voor onveilige geluidsschermen A28

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG - De Raad van State moet geen genoegen nemen met de inmiddels geplaatste geluidsschermen op de IJsselbrug van de snelweg A28. Bewoners van enkele percelen vlak naast de brug vinden de constructie van de schermen veel te licht en daardoor onveilig. Ze eisten vernietiging van de bouwvergunning voor de schermen die door de gemeente Zwolle werd verleend.

Volgens de bewoners van de naastgelegen Nilantsweg is de angst voor een vrachtwagen die door de vangrail en de geluidsschermen schiet, groot. Sinds de verbreding van de snelweg is er geen vluchtstrook meer. De bewoners willen het liefst worden uitgekocht, omdat ze zich daar niet meer veilig voelen. De gemeente en Rijkswaterstaat vinden de angst van de bewoners onterecht. Uit onderzoek zou duidelijk zijn geworden dat de schermen voldoen aan de veiligheidsnormen. Maar volgens de rechters van de Raad van State is het de vraag welke veiligheidsnormen zijn gehanteerd. Er zijn namelijk Nederlandse en Europese normen. Heeft de gemeente aan de verkeerde normen getoetst, dan betekent dat vernietiging van de bouwvergunning, aldus de Raad. En de rechters suggereerden dat waarschijnlijk de verkeerde normen zijn gehanteerd.

De Raad constateerde nog een probleem. De gemeente heeft namelijk een bouwvergunning verleend voor alle geluidsschermen op de brug, die deels op grondgebied van de gemeente Hattem ligt. Dat was zo afgesproken met de gemeente Hattem, aldus een woordvoerster van Zwolle. Daar ligt volgens de Raad een probleem, omdat het maar zeer de vraag is of Zwolle bevoegd is een bouwvergunning te verlenen voor bouwwerken buiten zijn grondgebied. De woordvoerster van Zwolle zag de bui al hangen en vroeg of de Raad in geval van vernietiging de geluidsschermen toch te laten zoals die er nu zijn. De bewoners vinden het verder zeer vreemd dat de bouwvergunning eerst werd verleend en dat pas later onderzoek werd gedaan naar de veiligheid. Dat is volgens hen de wereld op zijn kop.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59