Las Paljas, plezier dat al veertig jaar duurt

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Gezelligheid kent geen tijd. Dat zou zomaar het motto kunnen zijn van amusementsgroep Las Paljas. De groep musici die optreedt voor senioren vanaf 55 jaar en nooit te beroerd is voor een toegift.De tijd schijnt evenmin vat te krijgen op Las Paljas zelf dat dit jaar alweer veertig jaar bestaat.


     


Westenholtenaar Wichert aan het Rot van Las Paljas legt graag uit wat de kracht is van Las Paljas. Zelf is hij diegene die tussen de nummers door een inleidend verhaal vertelt of een mop. "Las Paljas is een groep vrijwilligers die senioren van 55 tot boven de negentig een leuke avond wil bezorgen. Er is geen verzorgingstehuis in Zwolle waar we niet hebben gespeeld en we treden eveneens op in Deventer en Apeldoorn. Onze sterke punten zijn het feit dat we maar weinig geld vragen voor een optreden en tegelijkertijd een gevarieerd programma bieden en op een relatief hoog niveau musiceren. Las Paljas bestaat weliswaar uit amateurs, maar de meesten hebben wel heel veel ervaring met muziek spelen. Dankzij ons uitgebreide repertoire kunnen we makkelijk inspelen op de behoeften van het publiek. Want het maakt wel uit of je speelt voor zeventigjarigen of voor een groep met mensen van boven de negentig die je de zaal in moet rijden in een rolstoel of op een bed. Daar houd ik ook rekening mee als ik een grap vertel. Bij heel oude mensen moet je niet verwachten dat ze een grap over een actuele situatie begrijpen."


 


Als voorbeeld noemt Aan het Rot het nog vrij recente nieuws over Rob de Nijs die op 69-jarige leeftijd nog vader is geworden. "Dan begin ik met: `hebben jullie het al gehoord, Rob de Nijs is weer opa geworden?´ `Nee, hij is vader geworden´, reageert vervolgens het publiek. Als ik geen reactie krijg uit de zaal weet ik dat ze niet weten waar het over gaat. In het andere geval ga ik er op door. Dan vertel ik het fictieve verhaal dat Rob eerst drie jaar heeft moeten wachten voor hij weer vader werd. En dat hij daar veel over heeft nagedacht op zijn zolderkamer met een brandende kaars terwijl de regen tegen het zolderraam aantikte en daar opeens Malle Babbe de toverfee was." Woordspelingen, gebaseerd op de muziek van De Nijs die een leuke inleiding vormen op een van zijn nummers. De nummers die Las Paljas brengt zijn overigens van een ander kaliber dan veertig jaar geleden. Aan het Rot: "Met `daar mij die molen´ kun je eigenlijk niet meer aankomen, of je moet voor een groep met echt oude mensen optreden. Ook zijn er de oude nummers die je nog wel speelt, maar dan in een iets hoger tempo en met interactie met het publiek."


 


Las Paljas bestaat momenteel uit veertien leden, onder wie twee zangeressen en voor het overige mannelijke muzikanten. Senioren die graag lid willen worden van Las Paljas zijn zonder meer welkom -zo heeft de amusementsgroep een goede accordeonist, maar meteen ook een probleem als die een keer niet kan- maar dienen wel al op een aardig niveau te kunnen musiceren. Een jubileumconcert komt er niet en dat heeft een puur praktische reden. "We kunnen wel een zaal van Odeon voor een avond afhuren, maar wij bezoeken juist de mensen zelf in verzorgingstehuizen omdat zij niet meer in staat zijn om elders naar ons te komen kijken." Een verlanglijstje heeft Las Paljas nog wel vertelt Aan het Rot. "We hebben een beperkt budget en een aantal dingen moet worden vervangen. Mensen die sympathie hebben voor Las Paljas kunnen eenmalig een tientje overmaken op rekeningnummer 1288 86 641. Daar zouden we erg blij mee zijn."  

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37