Leerlingen Greijdanus herdenken Holocaust

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Op maandag 31 januari 2011, een dag na de landelijke herdenking bij het Auschwitz Monument, organiseert het Greijdanus uit Zwolle een Holocaust Memorial Day voor al haar VWO 5 leerlingen. Ter nagedachtenis aan de Holocaust en andere genocidenslachtoffers komen diverse sprekers, waaronder ooggetuigen, kennis en ervaringen delen met de leerlingen.

Eind januari worden overal in het land door scholen, universiteiten en musea herdenkingen en bijeenkomsten gehouden in het kader van de Holocaust Memorial Day. De gedachte achter deze dag  is dat de verhalen uit de bezettingstijd doorverteld moeten worden aan de volgende generatie. Bovenal wil de organisatie, waaronder het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en het Nederlands Auschwitz Comite, met deze dag een bijdrage leveren aan de waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme.

Meer dan verhalen
Diverse sprekers zijn bereid gevonden hun verhaal vertellen en in gesprek te gaan de leerlingen. Er zijn drie ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig die kunnen vertellen wat het betekent om te leven in een tijd van onderdrukking en vervolging. Een van deze ooggetuigen is mevrouw Bloeme Evers-Emden. Zij heeft Auschwitz weten te overleven en zal daar in haar workshop over spreken.

Om de dag wat breder in te kaderen zijn er ook wetenschappers en andere specialisten uitgenodigd die zich bezighouden met het onderzoek naar genocide. Prof. dr. Peter Romijn van het NIOD is bijvoorbeeld aanwezig om te vertellen over de gebeurtenissen in Srebrenica in 1995.

In totaal bestaat het programma `Meer dan verhalen´ uit zeven verschillende workshops of lezingen, varirend van ooggetuigenverhalen tot informatie over de Armeense genocide uit 1915.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden