Twaalf 'boze mannen' in de rechtbank

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Stichting Suus brengt eind deze maand het stuk 'De Twaalf Gezworenen' op de planken. Niet in het theater, maar in de rechtbank Zwolle. "Een van de drie doelstellingen van onze stichting is dat we onze producties op speciale locaties brengen", vertelt Janpieter Boudens. Hij bewerkte het origineel 'Twelve Angry Men' van Reginald Rose en vindt de rechtbank de ideale locatie. "Het stuk gaat over juryrechtstpraak. Tevens werd tweehonderd jaar geleden de basis voor ons rechtssysteem gelegd. Zo kwam een aantal dingen bij elkaar."

Boudens liep al veel langer rond met het idee om het stuk te gaan spelen, maar ook om ooit in de rechtbank op te treden. "Eerst had ik het plan om Het proces van Franz Kafka te doen. Dat gaat over iemand die wordt fijngemalen door de bureaucratie. Maar uit de tijd dat ik docent Engels was, kende ik De Twaalf Gezworenen nog goed. In contact met Dr. Wim Coster van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) werd me duidelijk dat ons rechtssysteem een jubileum te vieren had. Tevens presenteert Coster op 28 november een boek over tweehonderd jaar rechtspraak in Zwolle. Zo vielen alle stukjes op hun plaats." In maart dit jaar werd het besluit genomen 'De Twaalf Gezworenen' te brengen. Bij de rechtbank moest men volgens Boudens even wennen aan een toneelvoorstelling binnen de muren. "Het duurde ongeveer twee maanden, voordat we groen licht hadden", zegt hij. "En dat begrijp ik ook. Het is geen alledaagse activiteit. Je hebt te maken met de beveiliging en de bedrijvigheid gaat tijdens de speelperiode natuurlijk gewoon door. Uiteindelijk hebben we alles prima doorgesproken."


'De Twaalf Gezworenen' wordt vijf keer gespeeld, op 24, 25 en 30 november en op 1 en 2 december in het gerechtsgebouw aan de Luttenbergstraat. Per voorstelling is er plaats voor een kleine 200 toeschouwers. Kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn te reserveren via www.stichtingsuus.nl of per mail: suus@boudens.demon.nl.


Meer in onze krant van maandag 24 oktober.


 

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden