Bewoners Beukenallee eisen meer planschadevergoeding

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - Acht bewoners van de Beukenallee in Zwolle willen een hogere planschadevergoeding dan het college van burgemeester en wethouders wil geven. De vergoeding heeft te maken met de bouw van de kantoortorens van de ABN-Amro bank en Electrabel in hun naaste omgeving. De bewoners vinden dat hun huizen hierdoor minder waard zijn geworden. ''Onze woonomgeving is veranderd van een landelijke in een randstedelijke.''

Bij de bestuursrechter in Zwolle diende het beroep dat de acht bewoners tegen de voorgenomen vergoeding hebben ingesteld. burgemeester en wethouders willen hen op grond van het rapport zo´n zes tot acht procent van de waarde van de woningen toekennen; de eigenaren vinden dat zij op grond van een taxatie die zij zelf hebben laten doen recht hebben op ongeveer twee keer zoveel. Hierbij telt voor hen mee dat de huiseigenaren ook planologisch nadeel zien door de inwerkingtreding van het bestemmingsplan Westenholterallee. Hierdoor zou het bestemmingsvlak Verkeersdoeleinden zo´n tien meter dichterbij hun woningen zijn gekomen.

B&W houden het erop dat er aan de kant van de Beukenallee een berm van zes meter moet zijn. Het college is verder van mening dat de kantoorgebouwen planologisch gezien niet tot meer verkeersbewegingen hebben geleid. De bewoners bestrijden dit; alleen al in de toren van ABN-Amro zijn 1600 mensen werkzaam, terwijl er maar 600 parkeerplaatsen zijn. Voor het tekort wordt de buurt, de carpoolplaats en de woonboulevard gebruikt, aldus woordvoerder M.G. van Riezen. 

Uitspraak volgt over zes weken.