Een loket voor patiten met chronische darmontsteking

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Patiten met een chronische darmontsteking kunnen voortaan terecht in het Isala IBD-centrum. Donderdagmiddag werd door de Amerikaanse professor Stephen Hanauer samen met verpleegkundigen Marja Schots en Karin Fokkert het nieuwe centrum in gebruik genomen.

Naar schatting hebben in Nederland ongeveer 55.000 mensen een chronische darmontsteking zoals Crohn of Colitis Ulcerosa. Het Isala IBD-centrum (Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald chronische darmontsteking) behandelt jaarlijks 1.500 patiten. De ziekten zijn goed te behandelen met medicijnen, maar hebben ook een behoorlijke impact op het dagelijks leven.

Het centrum bestaat uit een multidisciplinair team met maag-darm-leverartsen, chirurgen, ditisten, pathologen en speciale IBD-verpleegkundigen. De IBD- verpleegkundigen zijn een laagdrempelig aanspreekpunt waar patiten met al hun vragen terecht kunnen tijdens een verpleegkundig spreekuur. Zij kunnen patiten voorzien van allerlei informatie, helpen met praktische zaken en bieden een luisterend oor. De lijnen met de specialisten zijn kort en de diverse specialismen zijn nauw betrokken bij de behandeling van de patit.


Ook is er extra aandacht voor de overdracht van kind- naar volwassenenzorg, omdat deze ziekten zich veelal op jongere leeftijd manifesteren. Doel is om de patit te helpen grip te krijgen op zijn ziekte, ermee te leren omgaan in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven te vergroten.