Stappenplan voor Voorsterpoort

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De ontwikkeling van kantoor- en winkelgebied Voorsterpoort in Zwolle wordt stapsgewijs aangepakt. Door het gehele plangebied op te knippen in kleinere deelgebieden willen burgemeester en wethouders de financile kansen en bedreigingen bij de aanpak van het te ontwikkelen gebied langs de A28 beheersbaar houden. Voor die nieuwe aanpak moet de gemeente nu wel de oorspronkelijke grondexploitatie afsluiten die een paar jaar geleden al is opgesteld.

Het Zwolse college stelt de gemeenteraad voor om de grondexploitatie voor Voorsterpoort te actualiseren. Wethouder Gerrit Piek: ''We willen een gedegen herstart maken met de ontwikkeling van dit kansrijke gebied. Daarvoor is nodig dat we met een schone lei marktpartijen tegemoet treden, om samen de schouders er onder te zetten. We kiezen daarbij voor focus. Dus geen aan de markt opgelegde, allesomvattende visie maar maatwerk. En geen looptijden tot ver in de toekomst, maar overzichtelijke kosten- en batenstaatjes''.

Onder andere door de recessie die vanaf 2008 zorgde voor veel minder ontwikkelkansen constateerde Zwolle al dat de ontwikkeling van Voorsterpoort minder voortvarend opgepakt kon worden dan oorspronkelijk gedacht. Op basis van eigen analyses, onderzoek door externe deskundigen en overleg met de gemeenteraad is al eerder bepaald dat de aanpak van het te ontwikkelen gebied beter anders georganiseerd kan worden.

Zwolle heeft vorig jaar al rekening gehouden met een bedrag van 14,1 miljoen euro om toekomstige verliezen te dekken. Dat bedrag wordt nu gebruikt om op de boekwaarden van de gronden af te schrijven. Tekorten worden zo niet nog vele jaren meegesleept. Bovendien wil het college de verwachte opbrengst van deelproject Spooldereiland aanwenden voor de gedegen doorstart voor heel Voorsterpoort. Het nog lopende project Spooldereiland geeft naar verwachting een positief resultaat van ruim 4 miljoen euro.

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over het voorstel van het Zwolse college om de grondexploitatie voor Voorsterpoort te herzien. Later dit jaar beslist de raad hoe de kantoren, retail- en leisure-voorzieningen op Voorsterpoort ruimtelijk het beste gerealiseerd kunnen worden. Opzet is dat vervolgens de diverse deelgebieden in samenspraak met marktpartijen worden ontwikkeld.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden