'Nieuwe Zwollenaren' onder de loep

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Hoeveel Nieuwe Nederlanders zijn op hun competentieniveau opgenomen op de arbeids- of onderwijsmarkt?  De vraag is simpel, het antwoord nog in nevelen gehuld. En dat kan volgens mede-initiator Ammir Farokhi van Nieuwe Nederlanders in het kwadraat (NN2), betrokken bij het congres 'Diverstiteit Werkt' dat op 1 april wordt gehouden, maar twee dingen betekenen. "Of het gaat zo goed dat het geen onderwerp meer is, of het staat er zo beroerd voor dat niemand het er over wil hebben", zegt hij lachend met gevoel voor understatement. Samen met Jeffrey Satoor de Rootas -ook bestuurslid van NN2 en betrokken bij het congres- laat hij de mist graag verdampen. Dat begint met de uitleg van wat een nieuwe Nederlander precies is en wat het congres beoogt. Wat betreft dat eerste zegt Satoor de Rootas: "Een nieuwe Nederlander is eenieder die zich senang voelt in de multiculturele samenleving. Dat kan dus net zo goed een autochtoon zijn als een allochtoon."         

Voordelen
Het congres is bedoeld om sleutelfiguren er van te overtuigen dat diversiteit op de werkvloer tal van voordelen biedt en het dus loont daar beleid op te ontwikkelen, aldus de twee. Iets waar het aan schort in de regio Zwolle, stelt Farokhi. "Op het congres zal de dagvoorzitter, werkzaam bij FORUM (Instituut voor Multiculturele Vraagstukken red.),ingaan op situatie in de regio. Volgens FORUM  zijn er van Zwolle helemaal geen gegevens bekend waar elders wel feiten beschikbaar zijn." Farokhi voegt er aan toe: "We hebben nog veel moeite moeten doen om zes bedrijven, organisaties en instellingen te krijgen om over het onderwerp mee te discussiren. Een beter bewijs dat het hoog tijd wordt om over dit soort zaken na te denken is er niet."

Kwaliteiten
Ook al omdat de multiculturele samenleving een onontkoombaar gegeven is, verzekert Satoor de Rootas: "Zwolle krijgt er net als andere steden mee te maken. Wij ontkennen de problemen niet, maar wijzen er op dat de voordelen veel groter zijn. Voorbeelden? Nou, ik wil niet generaliseren maar veel bevolkingsgroepen hebben specifieke kwaliteiten. Zo zijn Aziatische mensen vaak van nature al erg dienstbaar. Een eigenschap die in de zorg goed van pas komt, dus maak er gebruik van. Veel goede medici komen uit India en ook in ICT-gerelateerd werk zijn ze vaak ijzersterk. Als ik dan mensen hoor zeggen dat ze liever iemand hebben die beter Nederlands praat, denk ik vaak: 'de voertaal in de informatica is anders Engels hoor vriend'. Het gaat er toch om dat het werk zo goed mogelijk gebeurt?"

Muntje
Graag ook hebben Farokhi en Satoor de Rootas het over de succesvolle nieuwe Nederlanders, zoals de goed gebekte BN'er Prem Radhakishun -die tijdens het congres zijn ongezouten mening zal geven- maar ook Ruud Lubbers. Lubbers? "Ja", zegt Farokhi. "Lubbers voelt zich goed in de multiculturele samenleving en zet zich er voor in, dus ook hij is wat wij noemen een nieuwe Nederlander." Farokhi zelf bewandelde als nieuwe Nederlander een heel andere weg dan de oud-premier. Zijn wieg stond in de Iraanse provincie Azerbeidzjan. "Weet je hoe ik in Nederland terecht ben gekomen? Ik ontvluchtte mijn land en wilde naar Noordwest-Europa. Denemarken en Nederland waren het goedkoopst en toen heb ik gewoon een muntje opgegooid en kop of munt gedaan. Hier heb ik opnieuw een universitaire en HBO-opleiding gevolgd en nu ben ik programmadirecteur bij Deltion. De integratie is wat mij betreft geslaagd als ik de vele talentvolle allochtone studenten straks in dezelfde getale terugzie op de werkvloer."

Meer informatie over het congres is te vinden op de website www.werktdiversiteit.nl.