Ballonspektakel komt met Goede Doelenvaarten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - "Als we gaan, zal het een sportieve vlucht worden", meldt de Zwolse ballonvaarder Egbert Oordt zijn passagiers woensdagavond maar vast. De organisatie van het Ballon Spektakel Zwolle heeft de lokale media uitgenodigd voor een vaart ter promotie van hun nieuwe Goede Doelenvaarten. Het jaarlijkse evenement in Park de Wezenlanden wordt van 15 tot en met 18 juni gehouden.

Het is op zich prachtig weer voor de persvaart, alleen de vlagerige wind is nog te hard om veilig te kunnen opstijgen. De twaalf passagiers maken met elkaar kennis. Onder hen Corinne den Hollander van nazorgcentrum voor kankerpatiten IntermeZZo en Petra van der Veer van het Ronald McDonald huis. De organisatie van het Ballon Spektakel Zwolle hoopt genoeg sponsors te vinden om in totaal zo'n twintig cliten van hun organisaties een ballonvaart te kunnen aanbieden. Deze speciale Goede Doelenvaarten staan gepland voor zaterdagochtend 18 juni.

Het is inmiddels acht uur geweest. De wind gaat wat liggen en Oordt besluit de ventilator aan te zetten om de ballon te gaan vullen. Niet lang daarna kiest het vaartuig vanuit Park de Wezenlanden het luchtruim. Voor menigeen een totaal nieuwe ervaring. Via Assendorp en Pierik verlaat de ballon de stad. Er ontvouwt zich een groot panorama van Urk tot de Lemelerberg bij Ommen. Een indrukwekkend gezicht. Oordt brengt de ballon tot zo'n zeshonderd meter hoogte. menigeen is verrast over de hitte die de gasbranders veroorzaken. Verder overheerst de rust van het varen op de wind.

Tijdens het Ballon Spektakel Zwolle in juni zullen dagelijks vanuit Park de Wezenlanden weer tientallen ballonnen het luchtruim kiezen. Onder hen diverse 'Special shapes', die met hun bijzondere vorm nog extra de aandacht trekken. De persvaart loopt inmiddels teneinde. Even na Heino zet Oordt langzaam maar zeker de landing in. Het miniatuurlandschap krijgt langzamerhand haar normale proporties terug. Heel goed vasthouden is het devies, omdat de landing niet al te rustig zal verlopen. De meer dan twintig jaar ervaren piloot geeft duidelijk instructies die niet voor niets blijken te zijn. Door de nog steeds behoorlijke wind, komt de mand met een fikse klap in een weiland bij Raalte op de grond. De mand ligt op z'n kant, maar de stevige landing verloopt verder probleemloos.

De reacties van de passagiers zijn unaniem enthousiast. Dat geldt met name voor Den Hollander en Van der Veer: "Wij hopen dat we onze cliten ook deze ervaring kunnen bieden." Meer informatie over het Ballon Spektakel Zwolle is te vinden op: www.ballonspektakelzwolle.nl.