Televisie en tijdschrift besteden aandacht aan Thomas a Kempis

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De NOS en de Evangelische Omroep (EO) besteden in de derde editie van de tv-serie God in de Lage Landen, die komend najaar op de buis komt, aandacht aan Thomas a Kempis met een speciale aflevering over de Moderne Devoot.


Thomas a Kempis schreef in het Zwolle van de middeleeuwen `Over de Navolging van Christus´, dat na de Bijbel een van de meest gelezen boeken ter wereld is. Waar de publieke omroep aandacht besteedt aan Thomas in het tv-programma, gepresenteerd door Ernst Danil Smid, komen de Zwolse stichting Thomas a Kempis en Uitgeverij Boekencentrum uit Zoetermeer volgend jaar -wanneer de stichting 25 jaar bestaat- met een glossy over Thomas a Kempis. 


"Deze eenmalige glossy zal op verrassende wijze het gedachtegoed van Thomas voor een groot publiek toegankelijk maken. Er is gekozen voor vele creatieve invalshoeken. Bekende en onbekende Nederlanders zullen hun ervaringen met Thomas prijsgeven. Ook maatschappelijke initiatieven in de geest van Thomas komen aan bod. Bovendien zal Overijssel, als broedplaats van devotie, aandacht krijgen", zegt de stichting bij monde van Mink de Vries. Op 2 juni wordt er in Zwolle een landelijke conferentie gehouden over de Moderne Devotie met sprekers uit onder meer de politiek, het bedrijfsleven, de kerk en het onderwijs. Grondlegger van de Moderne Devotie is Deventenaar Geert Grote. Naast Deventer werden ook Windesheim en Zwolle centra van de stroming die zich vanuit de IJsselstreek vertakte door Noordwest-Europa. De Moderne Devotie was een hervormingsbeweging binnen de kerk, die pleitte voor het gemeenschapsleven uit de eerste jaren van het christendom en daarmee ageerde tegen uitbuiting door de kerk. Een andere bekende exponent van de stroming is Johannes Cele van de Latijnse school in Zwolle.


Wie zich wil aanmelden voor de conferentie van 2 juni of meer informatie wil, kan daarvoor terecht op de website www.diaconaalplatformzwolle.nl. Ook kan men bellen met Mink de Vries op 06-289 87 955.