Schaapskudde wordt vast onderdeel van Zwols groenbeheer

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het college heeft besloten dat de Zwolse schaapskudde vanaf 2012 jaarlijks als vast onderdeel van het Zwolse groenbeheer wordt ingezet. De schaapskudde blijft, net als afgelopen jaren, het gras in het Holtenbroekerbos en recreatiegebied Westerveld begrazen. Mogelijk wordt het te begrazen gebied nog wat uitgebreid.

In 2009 startte de gemeente een proef van drie jaar om te bezien of een schaapskudde plaatselijk een goed alternatief is voor traditioneel maaien.  ''De kudde heeft een plek verworven en is door de buurt in het hart gesloten. Wat is er mooier om in de stad de natuur te beleven ?'', aldus wethouder Filip van As.

Uit de evaluatie is gebleken dat de resultaten van de proef gunstig zijn. De uitvoering van de proef probleemloos verlopen, beginnen de ecologische voordelen na drie jaar merkbaar te worden en zijn de recreatieve en educatieve aspecten van de kudde erg waardevol gebleken. Er zijn slechts enkele klachten binnengekomen ten aanzien van de kudde. Daarnaast is de inzet van de kudde na drie jaar budgettair neutraal vergeleken met traditioneel maaien.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14