Bouw Rodetorenbrug opgeschort

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG - De Raad van State moet het nieuwe bestemmingsplan voor de aanleg van de Rodetorenbrug bij Nieuw Hofvliet schorsen. Zo kan de gemeente voorlopig niet beginnen met de bouw van de brug. Dat eiste de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle vrijdag tijdens een spoedzitting bij de Raad in Den Haag.

De fiets- en voetgangersbrug moet vooral een goede verbinding realiseren met de binnenstad voor parkeerders in een nog te bouwen parkeergarage bij het Willemsplein. Ook bewoners van Stadshagen die naar de Melkmarkt gaan, kunnen volgens de gemeente groot voordeel hebben van de brug. 

Toch vindt de bewonersvereniging dat de brug niet nodig is. Voor een betere fietsroute naar het centrum voldoen de andere bruggen. Daarnaast wordt het beschermde stadgezicht aangetast en door de hoogte van de brug wordt de privacy in woningen vlak bij de nieuwe brug ook een stuk minder.

Volgens de gemeente moet de brug zeven meter hoog worden om de scheepvaart ongehinderd door te laten. Een lagere brug was onder het voorgaande bestemmingsplan ook al mogelijk, maar dat zou dan een ophaalbrug moeten zijn die iedereen hindert.

Een spoedige aanleg van de brug is geboden, aldus de gemeente. Het project moet voor de jaarwisseling starten, omdat anders een forse subsidie van de provincie uitblijft. Overigens stelt de bewonersvereniging dat getwijfeld moet worden of de parkeergarage er komt. De gemeente heeft namelijk niet aangetoond dat daar voldoende geld voor is. Wordt die parkeergarage niet gebouwd, dan is de brug helemaal overbodig, zegt de bewonersvereniging.

Mogelijk gaat de Raad van State versneld uitspraak doen in deze kwestie. Een behandeling van de zogenoemde bodemprocedure wordt dan met het schorsingsverzoek gelijktijdig afgehandeld. Met een snel en definitief oordeel is vooral de gemeente gebaat.