Ideemakelaar: burger neemt vaker initiatief

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Achteraf gezien was de timing misschien wel precies goed. In de periode dat Annemiek de Wolf aan de slag ging als Ideemakelaar -september 2008- werden de contouren van de kredietcrisis steeds zichtbaarder. Behalve financile misère heeft de crisis volgens haar ook goeds gebracht: de burgerparticipatie nam een grote vlucht. Dat geconstateerd hebbende zegt De Wolf dat het proces waarbij burgers met idee komen, dikwijls op het terrein waarin eerder de overheid alles regelde, nog wel in volle gang is.


Nog altijd zijn er mensen die een idee hebben dat het eigen belang overstijgt, maar nog niet weten waar of bij wie ze moeten aankloppen. Hen met de juiste partijen in contact brengen en kleine groepen die nog vaak onzichtbaar zijn op de bühne brengen ziet De Wolf als haar uitdaging voor de komende periode. Namens het programma Participatie, van waaruit De Wolf wordt ingehuurd, schuift Henritte Agterhuis aan voor een gesprek. "De overheid heeft misschien wel te lang gedacht dat ze het allemaal zelf wel wist. Burgers laten met goede idee nu zien het heft in handen te kunnen nemen", stelt zij.


Ontmoeting


De Wolf en Agterhuis zien burgers bijvoorbeeld op de gebieden van zorg, welzijn en kunst -allicht niet toevallig ook gebieden die landelijk onder druk staan- initiatieven ontplooien. Ouderenvervoer, maar ook projecten op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, of anders benaderd het tegengaan van verspilling, kunnen als voorbeelden worden genoemd. Naast deze initiatieven zijn er ook momenten van ontmoeting voor iedereen die wil netwerken. De bekendste daarvan is de jaarlijks terugkerende beursvloer waar ondernemers in ruil voor een tegenprestatie burgers en stichtingen de helpende hand toesteken Of het komt tot een match bepalen de partijen zelf.


Continuïteit


In principe kan iedereen die een idee heeft, op welk terrein dan ook, contact opnemen met de Ideemakelaar. De Wolf: "Het moet wel gaan om een idee waarbij niet alleen de indiener is gebaat. Anders gezegd moet het iets zijn waarvan in elk geval een deel van de bevolking profijt heeft. Van de andere kant kun je niet van inwoners verwachten dat ze geheel onbaatzuchtig zijn. Een ondernemer bijvoorbeeld mag best verdienen aan zijn plan, dat is alleen maar goed voor de continuïteit ervan. Maar het gebeurt ook wel dat ik iemand moet doorverwijzen naar de Kamer van Koophandel omdat het een idee is dat daar thuishoort." Volgens De Wolf vinden veel mensen het best lastig om met een idee te komen -''je stelt je kwetsbaar op, eerst zat het alleen in je hoofd en opeens ligt het er en heeft iedereen er een mening over''- en kan ook de financiering een barrière vormen. Wat dat laatste betreft wijst ze graag op nieuwe manieren van geld werven door burgers zelf, waarbij men zich bijvoorbeeld richt op een bepaald terrein zoals kunst, of werken volgens het principe dat veel kleine sponsoren staan voor een grote. "Je kunt wel een sponsor willen vinden die je duizend euro schenkt, maar met duizend kleine donateurs die je een euro geven ben je er ook."


Creativiteit is geboden en in Zwolle borrelt er wat dat betreft van alles is ook de indruk van Agterhuis. Voor een deel is dat in haar ogen ingegeven door noodzaak -''je kunt het niet helemaal los zien van de economische crisis''- maar het opent denkt ze ook blijvend deuren. "Ik denk zeker niet dat als het binnenkort financieel opeens weer de goede kant opgaat je dit weer kunt terugdraaien. Het is aan de ene kant natuurlijk mooi dat de overheid eerder middelen te over had om zoveel te kunnen regelen. Je kunt echter als overheid straks niet tegen een burger die met een initiatief komt zeggen: 'zo, laat het nu maar weer aan ons over'. Dan neem je de mensen niet serieus. Nee dit is blijvend." "We geven dit extra kracht door op 1 februari 2012 samen met inwoners, organisaties, bedrijven, studenten en medewerkers van de gemeente Zwolle een eerste City Battle voor Zwolle te houden. Tijdens deze Battle wordt gestreden om het beste idee omtrent de vraag: Hoe kan Zwolle de kracht van de stad nog meer inzetten om de kwaliteit van samenleven voor iedereen te vergroten?", vult De Wolf aan. Wie mee wil doen aan deze middag kan zich aanmelden bij Agterhuis: h.agterhuis@zwolle.nl


 


 


 


 


 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30