Scholieren doen praktisch verkeersexamen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Bij basisschool De Krullevaer in Stadshagen heeft verkeerswethouder Rene de Heer dinsdagmorgen het startsein gegeven voor het praktisch verkeersexamen. Tijdens het examen wordt getoetst of kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen.

De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Nieuw dit jaar is dat ook fietsen in groepsverband wordt getoetst. In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Op 8 mei wordt er in Stadshagen gefietst, 9 mei in de Aa-landen en op 11 mei in Zwolle-Zuid. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties, zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

Groepsfietsen
Dit jaar wordt voor het eerst een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen in de praktijk ook vaak in groepen fietsen. Dit brengt volgens De Heer specifieke risico´s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen of met zijn allen door een op rood springend stoplicht rijden.

Partners
Dit jaar hebben zich 33 scholen met in totaal 1.000 leerlingen opgeven om deel te nemen aan het praktisch verkeersexamen. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook de wijkserviceteams van de gemeente Zwolle verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financile bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.