Zwollenaren krijgen Stadsbudget

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Na zes succesvolle rondes Wijkbudgetten komt er voor 2011 een Stadsbudget voor bewoners. Het college heeft dit besluit genomen omdat er voor het komende jaar slechts 163.500 euro budget beschikbaar is.Dit bedrag is te klein om op te knippen of te verdelen over een aantal wijken. Er zou dan te weinig budget per wijk overblijven. Door het hele bedrag stadsbreed in te zetten, blijft er substantieel meer geld over voor bewoners om hun initiatieven te realiseren.

De Wijkbudgetten zijn een succesvol instrument voor bewonersinitiatieven gebleken. Met de afronding van de zesde ronde, is er een eind gekomen aan de cyclus van de Wijkbudgetten. Omdat deze participatievorm bijdraagt aan de wens van bewoners om invloed uit te oefenen op het gemeentelijk budget, het ruimte biedt aan de eigen kracht van bewoners en participatie van de leefomgeving vergroot, is besloten om dit jaar een Stadsbudget voor bewoners ter beschikking te stellen.

Het Stadsbudget wordt stadsbreed aangeboden en alle inwoners en niet-commercile organisaties kunnen initiatieven indienen, zolang deze voldoen aan de spelregels. Nieuw is het digitaal stemmen. Alle inwoners kunnen via de Zwolse website met hun Burger Service Nummer hun stem uitbrengen op hun favoriete idee. Voor inwoners die geen beschikking hebben over internet, blijft de mogelijkheid tot stemmen met een stemkaart. De uitslag van de verkiezingen bepaalt welke initiatieven winnen en budget krijgen voor de uitvoering. Daarna is het aan de indieners om hun idee uit te werken.