Zwolle krijgt nieuwe marathon

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Na het verdwijnen van de Zuiderzeemarathon hoeft Zwolle het niet lang te doen zonder marathon. Op 30 september volgend jaar organiseert Stuurgroep Marathon Zwolle een marathon die start en eindigt in Zwolle. De organisatie streeft naar optimale duurzaamheid en wil het evenement breed toegankelijk maken. Daarom wordt een estafetteloop (vier keer circa 10,5 kilometer) in het programma opgenomen.

Het idee voor een nieuwe marathon is ontstaan bij Zwollenaar Han van den Berg. Hij is zelf een fanatiek hardloper en liep zijn 35e marathon sinds 2007. Een hele speciale, Wheel of Energy. Bij deze marathon op Schiphol lopen de atleten in een loopwiel voor de strijd tegen kanker. Nadat bekend werd dat de Zuiderzeemarathon in november 2010 voor het laatst zou worden georganiseerd, vond hij dat er een andere Zwolse marathon hiervoor in de plaats moest komen.

Vervolgens ging het snel. Het plan werd enthousiast ontvangen binnen zijn eigen loopclub Loopsport Zwolle en al snel schaarden clubs als av PEC 1910, BB-lopers, Railrunners en Run2Day zich achter het idee, gevolgd door Sportservice Zwolle, Sportraad Zwolle en Sportief Zwolle. Ook de gemeente reageerde onlangs positief en vindt dat de marathon goed in de sportkalender past. Anneke Reuvers bestuurslid Sportraad is aangesteld als voorzitter van Stuurgroep Marathon Zwolle, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het evenement. Het was niet gemakkelijk om een geschikte datum te vinden. "De loopkalender zit aardig vol. Met 30 september zit je net na de zomer en bovendien valt deze datum voor een aantal grote marathons", aldus Van den Berg.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om het evenement in de steigers te zetten. Op 30 september dit jaar komt de organisatie met meer bijzonderheden. Toch willen Van den Berg en Reuvers nu wel al een tipje van de sluier oplichten. De start en de finish vinden plaats op een aansprekende plek in Zwolle. Het parcours loopt via Stadshagen via 's-Heerenbroek naar Wilsum. Vervolgens gaan de lopers via de Molenbrug over de IJssel bij Kampen naar De Zande om vervolgens achter Zalk en via Hattem over de nieuwe brug De Hanzeboog terug te keren bij de finish in Zwolle. Een unieke route door de IJsseldelta, die de onderlinge netwerken met Kampen, Zwolle en Hattem met elkaar verbindt.

De initiatiefnemers willen een duurzame marathon neerzetten. Dit moet op allerlei facetten van het evenement doorklinken. Zo is de Stuurgroep Marathon Zwolle op zoek naar sponsors die ecologisch en maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Bovendien wordt het evenement gelinkt aan een nog nader te bepalen regionaal goed doel. Ook wordt de term duurzaamheid doorgetrokken naar het prijzengeld. "We maken geen verschil tussen man en vrouw. Iedereen traint er even hard voor", aldus Reuvers. Toegankelijkheid is een ander belangrijk item voor Stuurgroep Marathon Zwolle. "We gaan voor een snelle tijd, maar deze Zwolse marathon moet ook een sfeervolle loop worden die voor iedereen toegankelijk is", aldus Reuvers. Voor nieuws over de marathon van Zwolle kan @Zwolsemarathon via Twitter gevolgd worden.