Werkstraf Zwollenaar voor brandstichting tankstation

Partnerbijdrages

ZWOLLE / JPZ - De rechtbank in Zwolle heeft een 20-jarige Zwollenaar een werkstraf opgelegd van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De man stichtte op 10 oktober vorig jaar brand bij een tankstation in Lemele.


''Levensgevaarlijk'', concludeerde de rechtbank. De Zwollenaar had met de actie indruk willen maken op zijn vriend en twee meisjes waar hij die avond mee was wezen stappen in uitgaanscentrum Zaal Dijk. Aanvankelijk had de Zwollenaar alleen wat benzine uit de pomp over de vloer laten lopen, waarna hij tegenover zijn maat te kennen gaf dat hij de boel in brand wilde steken. Die had tevergeefs nog gepoogd om hem tegen te houden. Met een aansteker stak de Zwollenaar desondanks de boel in vlam. Het leverde twee meter hoge vlammen op. Gelukkig bleef de schade beperkt, doordat de twee meisjes direct een portier van Zaal Dijk hadden gewaarschuwd. Die kon erger voorkomen door de boel tijdig te blussen met een poederblusser.

De verdachte was hem inmiddels gevlogen. Hij stond verderop op de bus te wachten. Op het moment zelf zou de Zwollenaar niet bij ontploffingsgevaar hebben stil gestaan. ''Er hadden gewonden kunnen vallen, zelfs doden'', erkende hij echter tijdens de inhoudelijke behandeling. De rechtbank hield er in de straf rekening mee dat de brandstichter volgens een deskundige verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het delict.