Bedrijfschap kritisch over Kadernota Detailhandel

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) is kritisch over de kadernota detailhandel 2011-2012 'winkelstad Zwolle'. "De belangrijkste reden waarvoor de consument een winkelgebied bezoekt, is een goed en gevarieerd aanbod. Juist op dit punt laat de kadernota een ferme steek vallen", zo schrijft de organisatie in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Volgens het bedrijfschap dreigt het aanbod aan winkels in de binnenstad juist te verschralen, omdat er in de nota vooral veel aandacht uitgaat naar uitbreiding van het aantal toegestane branches op de nieuwe locatie Voorsterpoort. Daar zouden winkels in huishoudelijke artikelen, bruin- en witgoed, doe-het-zelf artikelen, planten en dieren, fiets- en auto onderdelen en accessoires en buitensportartikelen terecht kunnen. Het HBD stelt onomwonden 'geen voorstander' te zijn van winkels in huishoudelijke artikelen en bruin- en witgoed op Voorsterpoort. "Er ontstaan concurrerende winkelgebieden, terwijl ze aanvullend zouden moeten zijn." Daarnaast wordt volgens de organisatie het onderscheid tussen doelgerichte aankopen op Voorsterpoort en recreatief winkelen in de binnenstad geweld aangedaan. Verder wordt gevreesd dat consumenten 'naar buiten worden gejaagd', terwijl de gemeente toch als doel heeft de binnenstad aantrekkelijk te houden. Tot slot staan de plannen op Voorsterpoort volgens het HBD lijnrecht tegenover het streven naar een unieke en krachtige historische binnenstad met grote aantrekkingskracht. In de brief haalt het HBD een recent onderzoek aan, waarbij is aangetoond dat grote sport- en elektronicawinkels juist een belangrijke rol spelen bij recreatief winkelen en dat ze als publiekstrekker grote waarde in binnensteden hebben.

Uitstroom
Tevens ziet de organisatie de uitbreiding van Voorsterpoort niet zitten. Redenen zijn de onvoldoende vraag naar woongerelateerde artikelen en de verwachte uitstroom van winkels in huishoudelijke artikelen, wit- en bruingoed uit de binnenstad. Verwachte verhuizingen zullen volgens het HBD weer leiden tot leegstand op de locaties Marslanden B en Stadionplein. Ze pleit er voor juist winkels die veel oppervlak nodig hebben op B- en C-locaties in de binnenstad te vestigen. Om veel van deze effecten te voorkomen, stelt het bedrijfschap voor Ikea op Voorsterpoort te vestigen. Dan zou uitbreiding met andere branches op die locatie niet meer nodig zijn. Verder is uitbreiding van de winkelcentra Stadshagen en Aa-landen ook geen verstandige zet in relatie met de wens de binnenstad te versterken, motiveert het HBD. Beide centra zouden voornamelijk dienst moeten doen als winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen. Het uiteindelijke advies aan het college is duidelijke keuzes te maken en te zorgen voor een goede detailhandelsstructuur, waarin de verschillende winkelgebieden elkaar versterken in plaats van beconcurreren.