Speelplaats als buurtverbinding

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Wethouder Filip van As heeft de speelplaats aan de Nijerwalstraat officieel geopend. ''Een speelplaats met als doel tot buurtverbinding want kinderen zijn vaak een verbindende factor'', verteld Maryam Aliyary. De Zwolse betrok twee jaar geleden een huurwoning in het jongste gedeelte van Stadshagen en greep met de aanleg van de speeltuin de mogelijkheid aan om de kinderen en buren beter te leren kennen.

''We zijn met deze buurt eigenlijk een beetje het prototype van een vinexlocatie. Veel mensen zijn daags druk met werk in en om het huis, verenigingsleven en kinderen.'' Aliyary haar grootste gemis is dat er geen buurtactiviteiten georganiseerd worden. ''Begrijpelijk, afgezien van de tijdsfactoor weten de meeste mensen vaak niet waar ze moeten beginnen en welke instanties benaderd moeten worden om een feest te organiseren. Ook ik vond dit er lastig, maar gaandeweg kreeg ik ontzettend veel hulp en medewerking van de gemeente Zwolle en woningcorporatie Openbaar Belang.''

Aliyary kreeg voor haar activiteiten een eenmalige bijdrage uit het fonds 'Premie op actie'. Een financile bijdrage van de gemeente Zwolle voor activiteiten die bewoners zelf in hun straat of buurt organiseren. Openbaar Belang ondersteunde de actie met een springkussen voor de jeugd en een financile bijdrage uit het fonds 'Samen Prettig Wonen-actie'. De woningcorporatie trakteert in het kader van haar nieuwe communicatiestijl al haar huurders op vijf euro per huishouden wanneer zij  gezamenlijk een leefbaarheidsactiviteit organiseren voor 1 oktober. Hoe meer bewoners meedoen hoe hoger het bedrag. In totaal hebben 33 bewoners van de Nijerwalstraat hun cheque laten verzilveren.

Aliyary wil met de actie een signaal afgeven. ''Ik hoop dat het stokje wordt overgenomen en dat meer mensen in de buurt activiteiten gaan organiseren, want het is hier leuk wonen en het organiseren van activiteiten is echt niet zo moeilijk dan de meeste mensen denken. Het is een kwestie van de eerste stap nemen.''

De eerste aanzet lijkt een schot in de roos. Na afloop van de officile opening blijven groepjes moeders nog lang met elkaar keuvelen en vermaken de kinderen zich prima op de nieuwe speeltoestellen en het springkussen.