'Groeiende gemeenschapskring gebaat bij gastvrije wijkcentra'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De gemeenschapskringen hebben bij monde van vertegenwoordiger Mink de Vries gevraagd om nieuw beleid inzake de openstelling van wijkcentra. Binnen een gemeenschapskring zetten vrijwilligers zich in om bijvoorbeeld ouderen of minder draagkrachtige wijkgenoten praktisch dan wel financieel te ondersteunen, of met activiteiten op gebieden als sport, onderwijs, welzijn en groenvoorziening. De sociale overwaarde hiervan overstijgt de huurkosten van wijkcentra ruimschoots meent De Vries, die bovendien appèlleert aan de naam die impliceert dat de centra er zijn voor de wijkbewoners.


Om die reden pleit hij voor gratis toegankelijke wijkcentra in het geval van vrijwilligers die zich inzetten voor de wijk en hoopt hij dat de kringen gereedschap van de gemeente mogen gaan gebruiken om hun doelen te verwezenlijken. In dat geval zou meedingen naar het Stadsbudget -de gemeenschapskring is een van de initiatieven waarop Zwollenaren online hun stem kunnen uitbrengen op de site van de gemeente- geen noodzaak zijn. Belangrijk vindt De Vries in elk geval dat er duidelijkheid komt met betrekking tot de vraag wie er onder welke voorwaarden gebruik mogen maken van de centra. Een brief met die strekking is verstuurd naar de Zwolse raadsfracties.


Op dit moment worden kerkgebouwen gebruikt voor bijeenkomsten van gemeenschapskringen en dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. De Vries: "Ga je in een kerk zitten, dan werpt dat meteen een drempel op voor mensen die normaal gesproken niet in een kerk komen en dat is nu precies wat we niet willen." De door het Diaconaal Platform Zwolle (DPZ) gesteunde gemeenschapskring is er voor alle bewoners aldus De Vries.


Zijn inschatting is dat veel raadsfracties wel willen meegaan in idee voor de gratis facilitering van gemeenschapskringen. "Het is voor hen natuurlijk ook een nieuw fenomeen dat bewoners zich op deze schaal inzetten voor hun wijk en dat vraagt om gewenning en een andere kijk."


Een grote multifunctionele ruimte waar meerdere gemeenschapskringen onderdak vinden is wat betreft de Zwollenaar eveneens een serieuze optie. "Het mooie aan multifunctionele centra is dat meerdere netwerken met elkaar in contact komen en veel wijkcentra hebben al zo'n veelzijdig karakter." De Vries heeft uitgerekend dat tien gemeenschapskringen jaarlijks tezamen ongeveer veertigduizend euro of iets meer kwijt zijn aan huur bij regelmatig geplande bijeenkomsten in combinatie met andere kosten, zoals het gebruik van gereedschap en de opslag daarvan.