'Braakliggend terrein' Berkum laten bloeien

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wat wordt er op dit moment allemaal al in Berkum georganiseerd vanuit de wijk? Weet iedereen van elkaar waar hij of zij mee bezig is? En kunnen de wijkgenoten, gezien het feit dat Berkum al veel heeft, misschien iets betekenen voor mensen elders in de stad? Deze en andere vragen borrelden op tijdens een startbijeenkomst van de gemeenschapskring Berkum.


Geconstateerd werd dat veel organisaties, of het nu gaat om bijvoorbeeld de voetbalclub Berkum, de wijkvereniging of de kerken, erg betrokken zijn bij Berkum. Maar door meer de verbinding te zoeken -de vraag of iedereen wel van elkaar weet wat 'ie doet werd ontkennend beantwoord tijdens de bijeenkomst in de Ichthuskerk- kunnen er nieuwe activiteiten worden ontplooid. Met de nadruk op nieuw, want het moet niet iets zijn dat er al is. Het kan gaan om iets leuks organiseren voor de jeugd, sport- of culturele activiteiten ontplooien, iets met muziek of zorg voor ouderen om een paar voorbeelden te noemen. Als het maar iets is waar de wijk beter of leuker van wordt en waar wijkbewoners ongeacht hun achtergrond van kunnen genieten. Initiator Mink de Vries verwoordde het als een 'braakliggende terrein in Berkum' dat tot bloei kan komen.


Straten adopteren


Met name de voetbalvereniging werd door de aanwezigen genoemd als een samenbindende organisatie. Een van de bezoekers van de startbijeenkomst hamerde erop dat het belangrijk is om jongeren warm te laten lopen voor de gemeenschapskring en hen een belangrijke rol te geven. Verder werd onder andere de optie genoemd om een of meerdere straten buiten Berkum 'te adopteren' en zich daar voor de mensen in te zetten, mocht blijken dat het op die plek harder nodig is om iets te doen aan het welzijn dan in Berkum zelf. Eerst moet er echter zicht komen op wat de inwoners zelf aan wensen hebben voor hun leefomgeving en wat er nog nodig is om een en ander te realiseren.


Berkum heeft historisch gezien in elk geval een streepje voor, zo benadrukte De Vries. De mensen achter de gemeenschapskring ontlenen hun inspiratie aan de Moderne Devotie die zo'n zes eeuwen geleden wortel schoot in Deventer en Zwolle. De Moderne Devoten beriepen zich onder andere op Handelingen II dat gaat over de eerste christenen die leefden in gemeenschap, in de gunst stonden bij het volk en anders gezegd dus in de maatschappij stonden. Moderne Devoot Thomas a Kempis schreef zijn bekende werk 'Over de Navolging van Christus' in het Agnietenberg Klooster en dus in het gebied van het huidige Berkum. Dat is volgens De Vries een felicitatie waard, al weten volgens hem sommige Amerikanen en Japanners er meer van dan de wijkbewoners zelf.


 


 


Later meer.