Oranje Zwart pakt onverwacht cadeautje niet uit

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Zo plotseling als de titelkansen kwamen, vorige week na de nederlaag van koploper Ritola, zo snel vervloog de hoop voor Oranje Zwart in de kampioenswedstrijd tegen datzelfde Ritola. De korfballers van Oranje Zwart keken al snel tegen een achterstand van vier punten aan en wisten dat gat niet meer te dichten. “Met de rust zat het er nog wel in”, vond Henk Schoenmaker. “Maar wij waren in de tweede helft veel te snel de bal kwijt. En de schoten vallen net niet”, baalt de aanvoerder. Oranje Zwart moet weer een seizoen wachten om een gooi te doen naar de eerste klasse (het niveau waarop stadgenoot Sparta uitkomt). In de competitie op het veld, die weer voor de deur staat, is de achterstand te groot. “Shit! Als je zo’n kans krijgt, moet je hem pakken. Cadeautjes moet je uitpakken zeggen ze hè.” De Zwolse korfballers likken hun wonden na de nederlaag in de slotwedstrijd tegen Ritola, dat door een nederlaag tegen de hekkensluiter Oranje Zwart de kans gaf alsnog kampioen te worden in de tweede klasse. Daarvoor moest de ploeg van trainer Bart Aafjes wel winnen en dat zat er zaterdagavond in de ZBC-Hal eigenlijk geen moment in. De bezoekers, ondersteund door een honderdtal luidruchtige supporters, kwamen al snel drie, vier punten voor en behielden die marge tot de rust (4-8). Even was er in de tweede helft een moment van hoop. Oranje Zwart kwam terug tot 9-11, maar na de 9-12 was het gedaan. “Het was stroef, er stond veel spanning op. Je pept je toch op voor zo’n wedstrijd”, zegt Schoenmaker, die constateert dat er gewoon te weinig gescoord werd. “Als je maar vier scoort in de eerste helft. Dat is dramatisch. Als je zo speelt, hoor je ook niet in de eerste klasse thuis.”Trainer Aafjes had vooraf wel het gevoel dat zijn ploeg ging winnen. “Maar de spanning is er niet uitgespeeld. We speelden te statisch en scoorden niet genoeg. Dit is erg teleurstellend.”