College Zwolle zoekt balans in kadernota detailhandel

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Zwolle moet de goed uitgebouwde wijkwinkelstructuur behouden, de binnenstad moet zich blijven versterken en de Voorsterpoort moet zich ontwikkelen als winkellocatie. Dat is waar iedereen het over eens is, volgens wethouder Rene de Heer. Hij leidt dat af uit de reacties op de kadernota detailhandel die het college heeft vastgesteld.

"Ondernemers die zich nieuw willen vestigen, maken ons alert op EU-richtlijnen dat je niet alles kunt bepalen zoals je dat zelf wilt. De gevestigde ondernemers verzoeken ons goed te kijken naar het Zwolse winkelsysteem. Tussen die twee reacties zoeken we de balans", aldus De Heer. De visie is dat de binnenstad vooral verblijfsgebied is en in de wijken de dagelijkse boodschappen worden gedaan. De gemeente wil in de binnenstad de mogelijkheid voor nieuwe partijen scheppen om zich er te vestigen. Mogelijke plekken zijn de bankenlocatie, het Katwolderplein en de huidige locatie van de bibliotheek in de Diezerstraat. In de Voorsterpoort moet vooral plaats komen voor grootschalige retail. Een Woon-plus gebied 'In en om het huis', noemt De Heer het. "Het gaat dan om winkels in huishoudelijke artikelen, doe-het-zelf, plant en dier of automaterialen. Dat winkelgebied moet niet losstaan van de binnenstad. Het is natuurlijk tevens niet de bedoeling dat ze elkaar gaan kannibaliseren."

Supermarkten
Over het doen van de dagelijkse boodschappen is de wethouder zeer tevreden. "We hebben in Zwolle een perfect functionerend basissysteem. De supermarkten zijn prima verspreid. We willen de wijkwinkels ook de mogelijkheid geven te kunnen groeien met de wijk, zoals dat in Zwolle-Zuid is gebeurd." In dat kader begint de gemeente ook dit jaar met plannen voor de uitbreiding van het winkelcentrum in Stadshagen en kijkt het naar de uitbreidingsmogelijkheden in de Aa-landen. De komst van een 'mega-supermarkt' moet volgens De Heer 'stedelijk worden afgewogen'. "Dat betekent dat we kijken of die supermarkt goed bereikbaar is, maar vooral de bestaande structuur niet in gevaar brengt." Hele opzet van de gemeente is dat Zwolle uitgroeit tot top winkelstad.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 9 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50