Een doorsnee overwinning op een doordeweekse voetbalavond

(door Mark van der Vegt)ZWOLLE - In de strijd om de districtsbeker nam Berkum het donderdag op tegen Wijhe ’92. De thuisspelende hoofdklasser had weinig moeite met de zondagtweedeklasser (5-0). In de volgende ronde ontmoet de ploeg derdeklasser Winterswijk.Donderdagavond 20.00 uur. Novemberkilte op het sportpark; in het kunstlicht bivakkeert langs de lijn een handjevol ‘echte supporters’. In een al met al weinig aantrekkelijk en inspirerend decor betreden de twee elftallen het kunstgras van Berkum. Het galmende geluid van de omroeper met de opstellingen doet ietwat potsierlijk aan, maar maakt het plaatje wel compleet. Op de tribune verhullen Berkumse notabelen hun afgrijzen voor het tijdstip van de bekerwedstrijd niet. “Maar ja, Wijhe is een zondagclub, hè. De andere optie was een zaterdagmiddagwedstrijd. Om 17.00 uur. Maar dan is er óók niets te doen op het sportpark.” DadendrangOok de spelers van Berkum kunnen zich in eerste instantie niet echt opwinden voor het treffen. Dat heeft tot resultaat dat Wijhe ’92 – toch overduidelijk een veel mindere ploeg – een helft lang zo goed als gelijke tred met de hoofdklasser kan houden. Berkum komt na een kleine tien minuten spelen al op 1-0 dankzij een steriele schuiver van Yassine Assa en laat Wijhe ’92 in het verloop van het eerste bedrijf vooral met rust. Van dadendrang is weinig te merken. Dat verandert na de verplichte pauze, als Pascal Diender na een weinig Diender-achtige solo 2-0 aantekent en Berkum binnen een kwartier een aantal grote kansen krijgt om de gang richting dubbele cijfers in te zetten. Het zijn grote kansen die gemist worden, totdat Diender nog maar eens een samba-achtige solo uit de heupen schudt en Karim Chengachi in staat stelt 3-0 te maken. Chris van der Meulen doet in de 84ste minuut nog een duit in het zakje en Chengachi mag vlak voor het eindsignaal zijn tweede van de avond maken. Wat ze noemen een reguliere overwinning. UitblinkerMaar ook een wedstrijd met twee gezichten, vindt uitblinker Pascal Diender, die ontevreden is over de eerste 45 minuten van het elftal. Aanvoerder Diender weet ook dat er ‘meer in zat’: “Kijk, die uitslag ‘staat’, en het was zeker niet super slecht, maar wij deden in de tweede helft alles goed wat we in de eerste helft verkeerd deden. We gaven geen kansen meer weg en speelden eigenlijk één groot positiespel. Dan zie je hoe groot het verschil is en ik vind dat we tegen een ploeg als Wijhe negentig minuten moeten domineren”, aldus Diender. Berkum komt moeilijk op gang tegen Wijhe ‘92, zien de supporters op Sportpark De Vegtlust. Foto: Pedro Sluiter