Snerttoernooien, Nieuwjaarslopen en goede voornemens

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE -  De eerste zaterdag in januari na nieuwjaarsdag staat bij de Zwolse voetbalclubs traditiegetrouw bol van de bekende nieuwjaarsactiviteiten. Snert- oliebollen- en mixtoernooien, de nodige nieuwjaarslopen en uiteraard de recepties waar vooral de goede sportieve voornemens centraal staan.


Voor WVF wordt het een bijzonder 2012. De Westenholter club bestaat 75 jaar en dat willen ze weten op `De Weidesteen´. Als `opwarmertje´ werd in een vol clubhuis zaterdag een CD gepresenteerd onder de veelzeggende naam. "Ik heb mijn hart aan WVF verloren`. Zanger Dominique Vos en The Voices Westenholte, met onder meer PR man Ronald Bruins in de gelederen, zijn verantwoordelijk voor het professioneel opgenomen en prima in het gehoor liggende werkje. Verder vond op de nieuwjaarsbijeenkomst de uitreiking van de ambassadeursprijs plaats. Die ging naar Henri Zuidberg, wedstrijdsecretaris van de pupillen, websitebeheerder en fotograaf. Ook kantinebeheerder en lid van verdienste Cok Riksman werd in het feestgedruis betrokken.


Nieuwjaarsduel
De meeste clubs gebruiken de voetballoze zaterdag om vooral sportief van start te gaan. Bijvoorbeeld een mix toernooi bij Zwolsche Boys, een boardingtoernooi bij Be Quick ´28, het Oliebollentoernooi bij ZAC en vooral ook een uitgebreid aanbod aan nieuwjaarslopen. Onder meer bij Berkum, CSV ´28 en ook HTC kon men sportief 2012 beginnen met een lekkere afstandsloop. HTC haalde bovendien een oude traditie van stal. Een nieuwjaarsduel tegen FC Zwolle. Dit keer kwam niet de A-selectie opdraven maar een team van oud FC Zwolle voetballers, dat nog uitstekend geconserveerd bleek. Nagenoeg geen spelers in de ploeg van coaches Folly van Dam en Gerard de Ruiter met een surplus aan overgewicht."We hebben een `selectie´ waarvan de meeste spelers toch nog behoorlijk actief zijn. We benaderen de duels die Oud FC Zwolle speelt altijd serieus. Het moet geen lachertje worden", menen de twee keuzeheren en de mannen achter d´Olde Band.


In het bonte gezelschap oud-profs zijn voormalige vedettes als Albert van der Haar, Nick Kok, Ignacio Tuhuteru, Henk van Steeg, Marco Roelofsen en Michel van Oostrum te bewonderen. In het doel staat Egbert Kragt. De huidige trainer van ESC gaat volgend seizoen aan de bak bij ZAC. "Ik heb een aantal gesprekken gevoerd en kreeg echt een goed gevoel bij de club. Ik heb er zin in." Het technisch superieure Oud FC Zwolle doet niet veel onder voor derde klasser HTC.  Het vermakelijke duel in de waterkou eindigt in een 2-1 zege voor de thuisclub. Goaltjesdief Michel van Oostrum scoort de FC Zwolle treffer. In de rust wordt Henk van Assen in de bloemetjes gezet. Hij is zestig jaar lid en nog steeds sterk betrokken bij HTC.



Tijdens de diverse nieuwjaarsbijeenkomsten bij de clubs zijn, naast goede voornemens en de consumpties, ook de bestuurlijke ontboezemingen vanaf het spreekgestoelte vaak interessant. Zo weet Berkum voorzitter Peter Lips te melden dat zijn `duurzame club´ wellicht vijftig procent van de energielasten kan besparen door het plaatsen van zonnecollectoren. En bij ZAC wordt een convenant met Sportservice Zwolle ondertekend in het kader van het `Fair Play´project. Kortom, een nieuw sportief jaar met nieuwe kansen.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen gisteren
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02