'Zorg voor succes en mensen doen mee'

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

(door Christiaan Schutte)


ZWOLLE - Wethouder Nelleke Vedelaar opende zaterdag officieel de eerste gemeenschapskring van de stad in Zwolle-Zuid. Dat deed ze in stijl door voor de goede doelen Voedselbank en manege 't Hoefijzer koffie te schenken en koek uit te delen. Naar goed oud-Hollands gebruik. De ingrediten van een gemeenschapskring waarin buurtbewoners naar elkaar omzien zijn volgens de initiators nog veel ouder, want geïnspireerd op de Moderne Devotie. Vedelaar legt in een interview echter uit dat dit wat haar betreft zeker niet de enige inspiratiebron is.

Binnen de gemeenschapskring wordt er omgekeken naar mensen die het minder hebben, of gewoon wel wat hulp kunnen gebruiken. Initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld zorg, onderwijs, sport, welzijn en de bestrijding van eenzaamheid kunnen hun beslag krijgen binnen de gemeenschapskring, waarbij het niet uitmaakt wat iemands levensovertuiging is zo benadrukt Vedelaar.

Het kost u als sociaaldemocraat geen enkele moeite om uw medewerking te verlenen aan de gemeenschapskring?
"Nee zeker niet. Toen wij als gemeente om de tafel gingen met het Podium van Kerken om het te hebben over de gemeenschapskring heb ik meteen gevraagd of het een kring was met een missiedrang. Zou dat het geval zijn, dan kunnen mensen zich buitengesloten voelen. Als snel werd duidelijk dat er gewoon een grote groep vrijwilligers is die binnen de wijk graag wat voor een ander betekent zonder die ander ergens van te willen overtuigen. Elke wijkbewoner kan zich aansluiten bij de gemeenschapskring. Of het nu gaat om een christen die zondags na een kerkdienst met een ander doorpraat over een idee voor de kring, dan wel een socialist of humanist die vanuit zijn of haar overtuiging in de huiskamer een initiatief bedenkt. Wat dat betreft wil ik ook geen directe link leggen met de Moderne Devotie, al ontlenen de initiators daar wel hun inspiratie aan."

Zou u zich kunnen voorstellen dat er niettemin mensen zijn die denken dat het een puur kerkelijke aangelegenheid is?
"Ik denk dat je in dat geval een vergelijking kunt maken met het Leger des Heils. Daar had ik een keer een gesprek waarin ik vroeg of er vaak uit de bijbel wordt gelezen. 'Niet vaak', kreeg ik als antwoord. Het gaat het Leger des Heils er allereerst om dat mensen die hulp nodig hebben hulp krijgen. Als mensen daarnaast nog behoefte hebben om over het geloof te praten kan dat uiteraard en daar is niets mis mee. Ikzelf heb ook mijn overtuigingen en idee die ik met anderen deel. Laatst zei ik in een ander interview nog dat ook ik gelovig ben, maar het begrip geloof kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Feit is dat we als gemeente alleen een gemeenschapskring kunnen steunen als daarin niemand wordt uitgesloten op basis van overtuiging of bijvoorbeeld seksuele geaardheid."

Wat is de rol van de gemeente Zwolle binnen de gemeenschapskring?

"De gemeenschapskring is allereerst een initiatief van de burgers zelf. De gemeente zal dan ook niet de rol van trekker van het project op zich nemen. Van de andere kant past dit initiatief prachtig binnen het principe van 'Samen maken we de stad' en het motto 'Iedereen doet mee'. Zoiets kun je wel binnen de muren van het stadhuis roepen, maar buiten moet het gebeuren. Tegelijkertijd gaat het ook in veel gevallen over dingen waar de gemeente voor verantwoordelijk is, zoals bijvoorbeeld zaken die samenhangen met het armoedebeleid. Die verantwoordelijkheid kun je niet afschuiven. Dat neemt niet weg dat het heel mooi is om te zien dat steeds meer burgers in een moeilijke tijd niet meer alles van de overheid verwachten en ook steun bieden en zoeken bij elkaar. De belangrijkste rol van de gemeente in dit verband is denk ik om, voor zover dat nog niet binnen de gemeenschapskring gebeurt, mensen en verenigingen en instanties elkaar te laten vinden. Omdat de gemeente met heel veel partijen om tafel zit, is zij bij uitstek geschikt om het netwerk van de gemeenschapskring in contact te brengen met andere netwerken."

Is de gemeenschapskring in uw ogen een kansrijk project, of is het iets wat weer overwaait? Met andere woorden: kan het heel groot worden of niet?
"Je moet klein beginnen denk ik. Natuurlijk zou het fantastisch zijn als er zoals gewenst uiteindelijk vijftien van zulke gemeenschapskringen komen die goed draaien. Het belangrijkste is dat je die zaken waar je nu als wijkbewoners aan begint, laat slagen. Zorg voor succes en mensen doen mee. Dan willen ze er bij horen en gaat men het wellicht elders nadoen."

Veel mensen hebben vandaag de dag weinig tijd of hebben genoeg aan hun eigen zorgen. Bent u niet bang dat de groep mensen die wel wat hulp kan gebruiken groter is dan de groep die dat kan bieden?
"Eerder zal het omgekeerde het geval zijn. Vaak zie je dat mensen liever niet toegeven dat ze het niet breed hebben of het minder met ze gaat. Ik vermoed dat dit een groter probleem is dan een vermeend gebrek aan vrijwilligers, want Zwolle kent juist een rijk verenigingsleven."

U vindt Zwolle een sociale stad?

"In mijn ogen is dat zeker het geval. Wat wel een probleem kan zijn, is dat velen van ons weinig tijd hebben om zich voor langere tijd ergens aan te verbinden. Maar dat hoeft ook niet, zolang je maar projectmatig werkt. Mijn agenda zit ook vol. Is er echter een gaatje vrij, dan mag ik graag meedoen aan een actie met koffie en thee schenken. In dit geval dus voor de Voedselbank en 't Hoefijzer (Stichting Paardrijden Gehandicapten red.) en ik weet dat ook veel andere mensen zoiets best willen doen zonder zich tot meer te verplichten. Meer in zijn algemeenheid constateer ik dat er een beweging gaande is in de maatschappij waarbij mensen meer behoefte tonen aan contact in een individuele samenleving. Sommigen vinden dat de social media schuldig zijn aan die individualisering, ik denk eerder dat die op hun beurt weer bijdragen aan ontmoetingen in het echte leven. Mensen willen elkaar opzoeken en helpen. Voor een deel zal dat noodzaak zijn, ingegeven door de economische omstandigheden, maar voor een deel komt het ook voort uit persoonlijke motivatie."