Afbeelding

Koploper Landstede komt laat op gang

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)Geen moment denkt Leon Williams dat verliezen mogelijk is. “Ik heb ‘m niet geknepen, nee”, zegt de guard van Landstede Basketbal. “Wij speelden zo slecht en toch kon Rotterdam geen echt gat slaan. Dan komen wij vanzelf weer bovendrijven.” Het is een sterk staaltje stalen zenuwen, geboren uit zelfvertrouwen na zeven gewonnen duels. Tegen Rotterdam volgt zege nummer acht (71-64).Het is meer spannend dan fraai, mompelt een basketbal connaisseur. Het favoriete Landstede en Rotterdam BC zijn zojuist het vierde kwart ingegaan. De bezoekers leiden (48-53) als guard JT Tiller met twee acties de Zwolse ploeg tot op een punt van Rotterdam brengt. Van de tribunes klinkt zenuwachtige verbale ondersteuning, die overgaat in hartstochtelijke kreten als Holden Greiner met een ferm blok de volgende Rotterdamse aanval onschadelijk maakt. Enkele tellen later zet Greiner met een rake vrije worp 53-53 op het bord en dan gaat Landstede er vandoor: Rotterdam raakt vijf minuten alleen maar lucht, raakt in het rood qua foutenlast, terwijl Landstede iets van haar oude schwung terug vindt.Trommelaar Jaap zweept het publiek op, het publiek zweept de thuisploeg op en de thuisploeg trekt zichzelf met hard werken uit het moeras van middelmatigheid. De Zwolse voorsprong schommelt tussen zeven en negen punten, Rotterdam weet nog eenmaal een overbrugbaar gat te realiseren (vier punten) alvorens het zwaard van de foutenlast definitief in de nek van de bezoekers valt. Met nog een minuut op de klok loopt Zwolle uit naar 67-61 en is de wedstrijd gespeeld. Aan Williams de vraag hoe dat toch kan, waarom het zo moeizaam gaat. “Het is geen onderschatting”, zegt de guard weifelend. “Ik weet het niet. We waren gewoon niet zo gefocust. Er miste energie, de chemie in de ploeg was even weg. Ik geloof dat we in het derde kwart 1 op 15 schoten, dus dat zegt eigenlijk wel genoeg.”Leon Williams ontdoet zich van een tegenstander. Foto: Pedro Sluiter