Natuurorganisaties bezorgd over 'trage vergunningverlening agrarische bedrijven'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


REGIO - Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel doen een dringend beroep op gemeenten om hun vergunningprocedure voor agrarirs die willen uitbreiden te verkorten.


Dit is een van de aanbevelingen die de natuurorganisaties doen in een brief aan alle wethouders in Overijssel. De organisaties trekken aan de bel omdat er volgens hen 'inmiddels een stuwmeer van niet afgehandelde Natuurbeschermingswet aanvragen is ontstaan'. "Dit is onwenselijk en onnodig. Agrarirs zelf kunnen overigens ook bijdragen aan een snellere vergunningverlening door te zorgen voor volledig ingevulde aanvragen."


De landbouw zit volgens de organisaties op slot. "Boeren kunnen niet meer uitbreiden als gevolg van de invoering van de Natuurbeschermingswet (Nbwet). Dit zijn veelgehoorde uitspraken onder zowel bestuurders als agrarirs. Een begrijpelijke reactie, want het afgelopen jaar hebben slechts twaalf agrarische bedrijven een Nbwet-vergunning voor uitbreiding gekregen en liggen er maar liefst 140 niet afgehandelde aanvragen bij provincie. Een slechte zaak niet alleen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van boeren, maar ook voor de natuur omdat nu geen begin gemaakt wordt met het terugdringen van de stikstofdruk op natuurgebieden."


De natuurorganisaties kwamen vorig jaar april, samen met de Provincie en LTO Noord met een stikstofkader om de Nbwet-vergunningverlening weer op gang te brengen en de stikstof uitstoot te verlagen. "Het is dan zeer teleurstellend te zien dat er in de praktijk weinig vergunningen worden verleend. Volgens een globale schatting van de Provincie kunnen 92 procent van de bedrijven relatief eenvoudig voldoen aan de vergunningvereisten."

"Doordat de provincie de ontwikkelingen bij de landelijke overheid afwacht is er nog geen provinciale salderingsbank waarin alle stikstofrechten van stoppende bedrijven terecht komen. En zolang er geen salderingsbank is, moeten boeren die willen uitbreiden, zelf op zoek naar stikstofrechten van stoppende bedrijven. Zij hebben van deze bedrijven een intrekkingsbesluit Wet Milieubeheer (Wm) nodig. Het verstrekken van een intrekkingsbesluit door de gemeenten duurt lang, een half jaar is geen uitzondering. Wij komen met een simpele oplossing: verstrek een voorlopig intrekkingsbesluit. De Provincie heeft daartoe groen licht gegeven." 

Een tweede knelpunt volgens de organisaties is het ontbreken van depositieberekeningen die boeren aan hun vergunningaanvraag moeten toevoegen. "Door gebrek aan kennis en ervaring bij boeren en hun adviesbureaus ontbreekt het hieraan nog al eens. De huidige beeldvorming is dat het allemaal bijzonder ingewikkeld is en dat er allerlei ecologische gegevens moeten worden aangeleverd. Dit is niet het geval. Boeren en hun adviseurs kunnen met de softwareapplicatie AAgro-stacks en de informatie over habitattypen (beschikbaar via de website van de Provincie) betrekkelijk eenvoudig zorgen voor een vergunningaanvraag die voldoet aan de eisen van de Provincie."


De natuurorganisaties hopen dat de invoering van een provinciaal salderingsbank snel werkelijkheid wordt. "Doordat hierin ook rekening gehouden wordt met de stikstofuitstoot van andere sectoren als verkeer, komen er meer rechten beschikbaar, wordt het aanvragen van Nbwet-vergunning eenvoudiger en de vergunningverlening versneld. Dat is winst voor boeren en natuur."


Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 13 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden