'Hoogwater geen reden tot paniek'

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Voor zes gezinnen die aan de Fabrieksweg in Zwolle wonen, stijgt het water van de IJssel ze bijna letterlijk en figuurlijk tot aan de lippen, maar reden voor paniek is er niet. ''We zijn wel wat gewend'', vertelt Hans te Siepe, geboren en getogen op het voormalige terrein van de steenfabriek.

Te Siepe woont er al 52 jaar. ''We zijn in de loop der jaren wel gewend geraakt aan de hoge waterstanden. Natuurlijk geeft het wel wat overlast; even snel een boodschap halen is er nu niet bij." De toegangsweg die naar de naar de woningen leidt staat volledig onder water, het transport van en naar de woningen gaat noodgedwongen per shovel.


Een 'topattractie', want het schouwspel trekt op de stralende zondagmiddag veel dagjesmensen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen. De locatie ligt hoger, waardoor het water niet tot aan de voordeur staat. ''In 1995 was de situatie penibeler'', vervolgt Te Siepe. ''De aanvoer van regen- en smeltwater was dat jaar vele malen hoger, het water stroomde toen de voordeur binnen. Nadien is de dijk die langs ons huis loopt opgehoogd en met hulp van een eigen pompinstallatie pompen we nu het water in het gebied gecontroleerd weg.''

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30