Zwolle Grimmstad als escape

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Hoe word je in het jaar waarin wordt gevierd dat het tweehonderd jaar geleden is dat de gebroeders Grimm hun sprookjes te boek stelden Grimmstad van Nederland? Door gewoon te zeggen dat je het bent. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar coördinator Zwolle Marketing en de andere initiators geloven erin. Dat neemt niet weg dat ze het ontluikende sprookje een handje helpen met een programma met bijvoorbeeld theater, verhalenvertellers, feerieke etalages en een 'ze leefden nog lang en gelukkig-plot' in een wereld van ijs eind 2012.


Tamara Toering van Zwolle Marketing vertelt in een interview dat Theatergroep de Jonge Honden, die het Grimmjaar openden met een vertolking van het sprookje Rapunzel in de Sassenpoort, in juni met dezelfde voorstelling willen komen. Begin juni is ook Zwolle Unlimited, een moment dat eveneens wordt aangegrepen om iets te doen met de sprookjes van Grimm. Eerst is er echter het carnaval waar je op het gebied van Grimm ook van alles mee kunt. "Veel moet nog worden uitgekristalliseerd, maar juni en december zijn belangrijke maanden. De laatste week van het jaar willen we een soort van winters sprookje in de stad hebben door de samenwerking te zoeken met het IJsbeelden Festival en de sprookjes3daagse van Odeon de Spiegel. Na de kerstdagen heb je Kerst in Oud Kampen en het Dickensfestival in Deventer gehad en hebben de meeste mensen vrij", licht Toering de strategische keuze toe.


Samenwerking


Verder is er onder andere de site www.zwollegrimmstad.nl waarop iedere inwoner, groep of ondernemer die wil meedoen aan het Grimmjaar zijn of haar idee kan droppen. Daar staan tevens ter inspiratie de bekende en minder bekende sprookjes van Grimm op. Wie wil meedoen is zelf verantwoordelijk voor de inhoud en dekking van de kosten, benadrukt Toering. "Het wordt wat je noemt een co-creatie. Samen met anderen willen we er iets moois van maken. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen deel, wel coördineert Zwolle Marketing het geheel en neemt de promotie voor haar rekening. Die samenwerking kan heel breed zijn. Zo willen wij met de Efteling om tafel om maar een voorbeeld te noemen."


Vertelstad


Een vraag die Toering al vaak is voorgelegd is die waarom Zwolle en niet een andere stad zich tooit met de titel Grimmstad. Op zich heeft Zwolle niets te maken met de wereldberoemde sprookjes van Jacob Ludwig Karl Grimm en zijn broer Wilhelm Karl -behalve dan misschien dat de oude Hanzestad als decor voor de eeuwenoude volksverhalen niet zou hebben misstaan- beaamt Toering. Ze voegt er echter aan toe: "Zwolle staat natuurlijk al wel bekend als een echte vertelstad, denk alleen al aan de Verhalenboot. En sprookjes zijn de mooiste verhalen om te vertellen. Wat de magie is van een sprookje? Ik denk het feit dat je er helemaal in op kunt gaan en daardoor even ontsnapt aan de dagelijkse werkelijkheid, het is een vorm van escapisme." Wat Toering betreft zou dat al kunnen beginnen bij de etalages van winkeliers. "Ik zie het al voor mij dat etalages of lege plekken in de stad, die normaal gesproken 's avonds een wat lege aanblik bieden, worden opgevuld met sprookjesfiguren. Dat lijkt mij echt fantastisch."


 


 

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02