Hervormingsdag met knipoog naar RK-kerk

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Een vriendelijke knipoog naar de Rooms-katholieke Kerk, zo kun je het noemen. Dominee Henk Mijnders, die een van de sprekers was op de thema-avond 'Hart voor de Stad' stond uitgerekend op Hervormingsdag stil bij de vraag of er eigenlijk nog bezwaren zijn die een samengaan van de protestantse kerken en de katholieke kerk in de weg staan. De gedachte aan een kerk die Christus volgt vindt Mijnders prachtig, afstand doen van gebruiken en liturgie is voor hem echter 'slikken'.   

Dat lijkt een opvallende toenaderingsgerichte houding van de predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk. De vraag was echter niet opgeworpen door Mijnders zelf. Hij refereerde tijdens de thema-avond, die in het teken stond van de Moderne Devotie, namelijk aan een publicatie van het Nederlands Dagblad waarin prominenten zich hierover uitlieten. "Dat een krant met een van origine Vrijgemaakt Gereformeerde signatuur met zo'n publicatie komt vond ik wel opmerkelijk."               

"In het katern werden twee manieren genoemd waarop we weer een kerk zouden kunnen worden. De eerste is dat we als protestanten allemaal ons lidmaatschap opzeggen en lid worden van de katholieke kerk. Het nadeel is dat we dan onze eigen liturgie en gebruiken moeten opgeven. En de vraag is: wil je wel een paus erkennen? Er is echter ook een tweede mogelijkheid. De paus heeft de Anglicaanse kerk een paar jaar geleden aangeboden dat ze weer bij de katholieke kerk kan komen, maar dan zonder afstand te doen van haar gebruiken en kerkhirarchie. Op zich is er geen reden te noemen waarom de paus de protestantse kerken niet eenzelfde aanbod zou doen."

Groei
Mijnders vindt die laatste optie het overdenken waard. En hoewel hij zeker niet de 'meest conservatieve' predikant is en het anderen een of meerdere stappen te ver zal zijn, constateert de Zwolse dominee dat de kerk in beweging is. Met name jongere mensen zijn vandaag de dag vooral geïnteresseerd in hoe ze praktisch en met een persoonlijke beleving invulling kunnen geven aan het geloof, aldus de Zwolse dominee. "In onze kerk geven we mensen graag de ruimte om hun talenten te laten zien." In tegenstelling tot veel andere kerken groeit de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle. De kerk telt plaatselijk ongeveer 3.200 leden en dat aantal neemt nog jaarlijks toe.

Leger des Heils
Met dat feit op zich is Mijnders blij, maar hij stelt daar tegenover dat veel nieuwe leden afkomstig zijn uit de Vrijgemaakt Gereformeerde- en Nederlands Gereformeerde Kerk. "Die kerken zien wij als zustergemeenten. Dat wil zeggen dat er geen principile verschillen zijn. Het verschil zal eerder zitten in de manier waarop mensen in de kerk hun geloof kunnen beleven. Ik denk dat wij wat dat betreft verder zijn. Veel liever zie ik dat de kerk als geheel groeit, al gebeurt het ook al wel dat mensen die nog nergens lid waren bij ons terechtkomen." Net zoals Mijnders het betreurt dat de kerk in zijn algemeenheid krimpt, vindt hij het jammer dat de kerk er niet in is geslaagd zich in alle lagen van de bevolking geliefd te maken. De zinsnede ''en ze stonden in de gunst bij het gehele volk'' uit het Bijbelboek Handelingen -betrekking hebbend op de eerste christengemeente- kun je volgens hem vandaag de dag alleen van toepassing verklaren op het Leger des Heils. Het Leger heeft zich door allereerst hulp te bieden aan wie dat nodig heeft populair gemaakt in de hele maatschappij, zo stelde Mijnders.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30