Jeugd vermaakt ouderen in Zwolle-Zuid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

{jcomments off}ZWOLLE - Met invoering van de nieuwe kabinetsplannen wordt er financieel flink gekort in de zorg. In bejaardencentra's en seniorenflats zijn de bezuinigingen al flink zichtbaar. Vele ouderen in Nederland vervelen zich en vereenzamen. Nadat de 11-jarige Shira van Rij uit Zwolle bij haar 90-jarige oma ook vereenzaming constateerde vond ze het hoog tijd om in actie te komen. Samen met haar 10-jarige vriendinnetje Kim Looman organiseerden ze geheel op eigen initiatief in de Cappellenflat in Zwolle-zuid een spelletjesmiddag voor ouderen.

''Niet met de deuren slaan....ja zuster nee zuster'', klinkt uit volle borst bij het betreden van de hal in de seniorenflat. Een levendige bedoeling op woensdagmiddag. De beide vriendinnen lijken gegoten voor de rol als 'entertainer'. Moeiteloos vermaken ze samen de bejaarden met verschillende spellen die ze zelf bedachten. Liedjes uit de 'oude doos' raden, letter spellen en niet te vergeten het hoogtepunt van de middag, een bingo. Totaal zijn we drie maanden met de voorbereidingen bezig geweest vertellen Shira en Kim. ''We hebben alles zelf bedacht, prijsjes geregeld bij de winkels in het winkelcentrum en gezorgd voor de uitnodigingen. Veel werk maar we zien dat ze het erg leuk vinden en dat doet ons goed.''

Vader Mark van Rij is trots op zijn dochter: ''In het verleden in de Riethoek werd nog wel eens wat georganiseerd, maar door bezuinigingen is de Riethoek opgeheven. Ze hebben zelf zonder sturing of inmenging van ons deze middag georganiseerd. Het is goed dat vooral vanuit de jeugd dit soort initiatieven ondernomen worden.'' De moeder van Shira beaamd het. ''De reacties achteraf waren heel leuk, de kinderen kregen na afloop een warm dank in de vorm van snoep en fooien in de handen gedrukt. Voor ons een teken dat het erg gewaardeerd wordt.