Zwollenaren bouwen model van bootjesmolen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - "Wie heeft er niet in gezeten?" Zwollenaar Harry ten Klooster vraagt het zich af. Samen met plaatsgenoot Cees van der Wal bouwt hij een exact schaalmodel (1:15) van de Bootjesmolen, de kermisattractie die al sinds 1952 ieder jaar in Zwolle komt.

"Wij volgen de huidige eigenaar van de attractie, Geert Eringa, al zeker vijf jaar", begint Van der Wal, die van jongs af aan gefascineerd is door kermis. "Harry kwam met het idee om een model van de Bootjesmolen te gaan maken. Vorig jaar zijn we begonnen we alles uit te zoeken." Ten Klooster heeft alle details van de attractie gefotografeerd en is drie uren bezig geweest om alle maten op te nemen. Van der Wal: "Daarna zijn we nog naar andere kermislocaties geweest, omdat we nog steeds niet alles compleet hadden. Dan kwamen we weer tot de ontdekking dat we 'dat ene moertje' nog niet hadden." Ten Klooster doet vooral de techniek, Van der Wal houdt zich met name bezig met onderzoek en hij heeft gesprekken gevoerd met Eringa en de familie Rampen, de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar Nico Rampen.

Scheepscarrousel
Het is de nostalgie van de Bootjesmolen dat de Zwollenaren motiveert. "De historie is zo interessant, zo leuk, dat we het compleet willen maken. Rampen, die al twee andere kindermolens had, heeft de molen ontdekt in een schuur in Groningen. Het casco had hij daarmee, de rest heeft hij zelf ontworpen. De attractie is in Groningen opgebouwd. De motor van de molen komt uit een Opel Blitz, een vrachtwagentje uit de jaren vijftig. Rampen noemde het de scheepscarrousel en is er mee gaan reizen. Hij was een karakteristiek man. Bekend met zijn baard en schipperspak, werd hij ook vaak kapitein Iglo genoemd. Eringa draagt nu ook sinds ongeveer tien jaar de kapiteinspet en draait aan het roer die de bootjesmolen in beweging zet." Volgens Ten Klooster zijn hele families ermee opgegroeid. "Er staan nu mensen bij wiens kinderen, kleinkinderen en soms zelfs achterkleinkinderen in de attractie zitten."

Fietsspaken
In oktober heeft hij een modeltekening op schaal gemaakt en is hij met de bouw begonnen. Als materialen gebruikt hij onder meer fietsspaken, een koffieblik, achterwanden van posters, latjes van de bouwmarkt, kerstverlichting en de draai-as van een pick-up. Een Zwols bedrijf heeft de watergeul gemaakt en gesponsord. "We willen ook graag bewegende poppetjes in de molen hebben, evenals het geluid van de karakteristieke bel." Binnenkort gaan Ten Klooster en Van der Wal naar het circus- en kermismuseum in Steenwijk om zich verder te informeren over de juiste poppetjes. Ze vinden de Bootjesmolen 'allemachtig Zwols'. "Rampen miste Zwolle nooit. Hij had ongetwijfeld de bekendste attractie. Ook de strandbal met de pluim komt in het model. Als kinderen de pluim weten te raken, draait de bootjesmolen een extra rondje." De mannen willen het model in augustus klaar hebben als Eringa met zijn attractie weer op de Zwolse Zomerkermis komt. "Wellicht kunnen we er iets mee tijdens de openingshandeling."

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30