Opnieuw starters lening op woningmarkt

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Dankzij de starterslening, die de gemeente Zwolle vanaf april 2011 opnieuw inzet, krijgen starters meer kansen op de woningmarkt en wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd. Hiermee zet de gemeente ook dit jaar de Zwolse aanpak voort. De lening, die maximaal 30.000 euro bedraagt, geldt voor bestaande woningen met een maximale koopsom van 181.000 euro.

Starters hebben nog steeds moeite om de woningmarkt te betreden. Door de starterslening worden meer bestaande woningen bereikbaar voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Aankoop door starters van een bestaande woning, bevordert de doorstroming wat ook effect heeft op de verkoop van nieuwbouwwoningen in het middendure en dure segment. "Op deze wijze snijdt het mes van de starterslening dus aan twee kanten", vindt wethouder Erik Dannenberg.

De starterslening geldt dus alleen voor bestaande woningen in het goedkope segment. Corporatiewoningen en andere huurwoningen zijn uitgesloten. De gemeente Zwolle heeft voor 2011 in totaal1.000.000 euro beschikbaar, terwijl de provincie Overijssel van iedere verstrekte starterslening 50 procent voor haar rekening neemt. Door de lening voor 2011 te verlagen van 40.000 euro naar maximaal 30.000 euro wil Zwolle meer starters helpen om hun eerste koophuis aan te schaffen.