Eigenaresse growshop hoort drie jaar cel eisen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - In een groot onderzoek naar grootschalige handel in en teelt van hennep zijn maandag en dinsdag in de rechtbank Zwolle straffen tot 5 jaar cel geist. Centraal in de vermeende handel en wandel van de bende stond de growshop Green Smile. Dinsdag stond de eigenaresse terecht.

De 28-jarige R.E. was de spin in het web van de bende, meende de officier van justitie. Via de growshop werden de materialen verstrekt voor de opgezette hennepkwekerijen. De kwekers, veelal sociaal zwakkeren, moesten het materiaal terugbetalen met de eerste oogst. De shop werd in september 2010 opgezet. In januari 2011 schafte E. samen met haar man een BMW van 17.000 euro aan. Dat terwijl ze beide rond moesten komen van een schamele uitkering. Diezelfde maand liet ze haar borsten cosmetisch vergroten. Kosten: een slordige 4.000 euro. Allemaal bewijzen, aldus het Openbaar Ministerie, van witwassen van met criminele activiteiten verworven gelden. E. was degene die de financi beheerde. Zelf was ze niet direct betrokken bij de opzet van de kwekerijen. Maar ze wist er wel van, aldus de officier.

Toen op 28 maart verleden jaar tijdens een gecoördineerde actie van de politie vier hennepkwekerijen in Zwolle en drie in IJsselmuiden, Elburg en Harderwijk opgerold werden, zei ze in een getapt gesprek dat 'de hele organisatie' was opgepakt. Ze had het in het Turks geroepen, zei ze dinsdag ter zitting. En het is verkeerd vertaald: ze bedoelde 'de hele groep mensen'. Ze had op elk verwijt een weerwoord. De BMW was bekostigd door een vooruitbetaling van een klant. De borstvergroting werd betaald na jaren sparen en uit de bruidsschat. Ook was ze erg vaag over de opbrengsten van de growshop, vonden de rechters. Ze had tegenover de politie verklaard dat de winkel nog amper geld opleverde. Ter zitting zei ze dat het eerste halfjaar de zaak al tussen de 30.000 en 40.000 euro aan omzet opleverde. Bewijzen had ze niet, aldus de officier.

Ook bleek uit tapgesprekken dat er paniek was. De Belastingdienst stond voor de deur maar in de growshop zou een partij van tien kilo wiet liggen. Nee hoor, stelde E. dinsdag. Er was een wietlucht in de zaak omdat een gehuurde knipmachine niet schoongemaakt was teruggebracht en in de zaak stond. De officier van justitie vond haar rol cruciaal en eiste drie jaar cel. Tegen haar man had hij maandag al vijf jaar cel geist. Tegen de broer van haar man had hij eveneens drie jaar cel geist. De advocaat van E. vond dat het witwassen absoluut niet bewezen was. Dat ze wist van het bestaan van een criminele organisatie is evenmin te bewijzen, vond hij.

In totaal staan 23 verdachten terecht in dit Kleiputonderzoek. Vonnis op 1 maart.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden