Afbeelding

Zwols Bierproefgenootschap viert haar 20-jarig bestaan met jubileumbier

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Erik-Jan Berends)ZWOLLE – ‘Gij zult genieten’ luidt de naam van het Zwols Bierproefgenootschap dat haar 20-jarige bestaan viert. De leden komen maandelijks bijeen in café ’t Beugeltje om iedere keer andere bieren te proeven en te beoordelen.Het was Pedro Montoya die het initiatief nam voor de oprichting van het genootschap. Na zijn verhuizing naar Zwolle miste hij een biergenootschap, zoals hij dat kende bij Carel Oomes van café de Vlaamsche Reus in Wageningen. In Henk Brassien en Wim van der Spek vond hij zijn eerste kompanen. “Het was in het begin echt een clubje van collega’s van het toenmalige OLM Verzekeringen”, herinnert Brassien zich. “We streken neer bij literair café In De Sinnepoppe van wijlen Ton Jonkers. Daar gingen we de eerste bieren proeven. Nog niet zulke bijzondere, want we waren natuurlijk niets gewend.”DegustatieformulierWie van een biergenootschap hoort, denkt wellicht aan een club die vooral veel bier drinkt. Dat beeld wil ‘Sjef logistiek’ Gerrit Mulder graag meteen corrigeren. “Als je vertelt dat je lid bent van een biergenootschap kijkt men vaak eerst naar je buik en vraagt dan hoeveel bier je op een avond drinkt. Nou, het zijn vaak maar twee of drie kleine glaasjes. We vullen na elk rondje een degustatieformulier in en bespreken vervolgens de kleur, geur en smaakbeleving.” De ervaren proevers zeggen het meestal behoorlijk met elkaar eens te zijn. “Met name de extremere bieren, leiden vaak tot grotere verschillen.” Er zitten, volgens voorzitter Eric Krijnen een paar échte specialisten bij het genootschap. “Zij weten erg veel over smaken en bouwprocessen. Zij zijn heel sterk in het ruiken en proeven. Door dat goed te beheersen, ga je veel bewuster genieten van bier.” SmaakpaletBier heeft volgens de leden bovendien een veel breder smaakpalet dan wijn. “Bier wordt gemaakt van een grote diversiteit aan granen en hop en kan verschillende bitters of kruiden hebben”, legt Anno Buis, ‘Beheerder der Penningen’ uit. “Na het proeven spugen we het bier, in tegenstelling tot wijn, niet uit. Achter in je mond proef je namelijk het bitter. Door die grote variatie aan smaken, is bier vaak ook beter te combineren met eten.”Een bijzondere ervaring van het biergenootschap is hun jaarlijkse ‘Night of the old beers’, waarbij ieder lid zijn voorraadje bier dat ver over houdbaarheidsdatum is, presenteert. “Daaruit hebben we geleerd dat je veel bieren uitstekend kunt bewaren en dat ze dan een hele smaakontwikkeling doormaken”, aldus Mulder. “Soms zijn ze nog lekkerder dan origineel. Dat geldt met name voor de donkere en zwaardere bieren.”JonkersbierHet genootschap houdt de opgedane kennis niet voor zichzelf. De leden verzorgen zo nu en dan bierproefavonden voor personeelsverenigingen en bij kroegen. Met zo’n twintig leden, variërend in leeftijd van 17 tot 70-plus, vinden de leden de maximale omvang wel bereikt. “We willen groot zijn door klein te blijven.” Voor de jubileumavond op 23 november heeft stadsbrouwer Hettinga, evenals bij het 12,5 jarig bestaan, een speciaal jubileumbier gebrouwen. Dit ‘Jonkersbier’ (www.jonkersbier.nl) is vernoemd naar wijlen Ton Jonkers van café In De Sinnepoppe. De eerste fles wordt die avond overhandigd aan zijn weduwe. Het bier is vanaf 25 november verkrijgbaar bij de Mitra aan de Assendorperstraat.Over het voorbestaan van het genootschap bestaan geen zorgen. “Er verdwijnen bieren, veel werden opgekocht door grote brouwerijen, maar er komen er de laatste tijd ook weer veel mooie bij”, besluit Frits Coers, die binnenkort de voorzittershamer zal overnemen..V.l.n.r. Anno Buis, Henk Brassien, Frits Coers, Gerrit Mulder en Eric Krijnen. Foto: Erik-Jan Berends