College stelt bezuinigingsmaatregelen vast

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het college van burgemeester en wethouders heeft een pakket bezuinigingsmaatregelen van 11 miljoen euro vastgesteld. Hiervan wordt 5 miljoen euro gevonden in de gemeentelijke bedrijfsvoering en 6 miljoen euro in inhoudelijke maatregelen.

De bezuinigingsoperatie 4+4, die later nog met 3 miljoen euro werd verhoogd, is in 2009 in gang gezet. De concrete maatregelen zijn grotendeels gebaseerd op de bezuinigingssuggesties in de bundel 4+4 die het college in het voorjaar van 2010 aan de raad overhandigde.

Bij de voorstellen zijn een andere rol van de overheid, effectiviteit van beleid en compensatie van wegvallende rijksmiddelen leidend geweest. Bij alle maatregelen staat de gedachte centraal dat iedereen mee moet kunnen doen. ''We laten niemand door het ijs zakken'', aldus burgemeester Meijer. ''We willen een gezond financieel beleid en een stad die blijft bloeien. Dat vraagt keuzes. We staan achter deze besluiten, we realiseren ons dat deze niet te voorkomen zijn. Maar mede dankzij partners in de stad die hebben meegedacht, ligt hier nu een degelijk pakket aan maatregelen''.

Maatregelen
De bezuinigingen hebben dus zowel betrekking op de organisatie van de gemeente als op het gemeentelijk beleid. Zo stelt het college voor de subsidie aan de stadswachtorganisatie met ingang van 1 januari 2014 te beindigen. De afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente wil een aantal toezichthoudende taken zelf uitvoeren en de politie IJsselland vult de politietaken in.

Voor de bezuinigingen op de post Welzijn is het college van mening dat door het totale aanbod in de wijkaccommodaties slimmer te benutten, locaties gesloten kunnen worden terwijl per saldo het aanbod aan activiteiten gelijk blijft. Op wijkaccommodaties kan minimaal 229.000 euro bezuinigd worden door het beindigen van het gebruik van 3 locaties.

Bij de bezuinigingen op de bedrijfsvoering gaat het om de manier waarop de gemeente het werk heeft georganiseerd. Zwolle gaat er van uit dat een betere organisatie mogelijk is met minder middelen. Er zijn minder managers, processen worden verbeterd, op facilitaire kosten wordt bezuinigd en de gemeente ziet kansen in samenwerking met partners.


Tweede ronde noodzakelijk
De gemeente realiseert zich dat zij er met deze operatie niet is. Een tweede bezuinigingsronde is nodig. De exacte invulling en omvang van de tweede bezuinigingsronde wordt in mei bij PPN vastgesteld.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 23 uur geleden