Tentoonstelling 'Schimmen op het Gordijn'

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Op 23 maart worden de educatieve tentoonstelling 'Schimmen op het Gordijn'. 'Onderduikers in Zwolle 1940 - 1945´ en de mini-expositie 'Hiddo de Vries, onderduiker in Overijssel' geopend. Beide tentoonstellingen zijn te zien in het Historisch Centrum Overijssel van 27 maart tot en met 29 juni 2012.

In de tentoonstelling staat een aantal onderduikverhalen centraal. De Joodse mensen in deze verhalen hebben, in tegenstelling tot het overgrote deel van hen, de oorlog wel overleefd.
De tentoonstelling vertelt ook over de mensen die onderduikers hielpen, door ze een schuilplek aan te bieden, in huis te nemen, of voor voedsel te zorgen. Dit was niet zonder gevaar voor eigen leven. De persoonlijke verhalen worden geïllustreerd aan de hand van foto´s, filmbeelden en archiefstukken.

De educatieve tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door leerlingen uit groep 8 van de Chr. Daltonschool Koningin Emma uit Zwolle. Zij hebben onderzoek gedaan naar een van de verhalen van een onderduiker, archiefstukken onderzocht en in groepjes werkstukken gemaakt naar aanleiding van het thema.


Als verlengstuk van de jaarlijkse educatieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog wordt een mini-expositie gewijd aan Hiddo de Vries. Deze expositie bevat documenten en persoonlijke bezittingen van Hiddo en vertellen het verhaal van een ondergedoken jongeman in Overijssel. De expositie is samengesteld door Sonja de Vries, dochter van Hiddo, en Gijs Dragt.

Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang programma 14.00 uur.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden