CDA bezorgd over proefboringen steenkoolgas in Zwolle

Partnerbijdrages


ZWOLLE - Het CDA Zwolle heeft haar zorgen geuit aan het college van b en w over berichten dat twee bedrijven willen boren naar steenkoolgas in Overijsselse gemeenten, waaronder Zwolle.


De bedrijven zouden een vergunning daarvoor hebben gevraagd aan het ministerie van economische zaken. De risico´s van steenkoolgasboringen op bijvoorbeeld vervuiling van grondwater, bodem en natuur zijn wat het CDA betreft onvoldoende in beeld. Daarom vraagt de fractie het college om hierop naar de provincie en het ministerie van Economische Zaken te reageren en om -in ieder geval zolang er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de milieueffecten- de verlening van de vergunning tegen te houden. 

Volgens het CDA past een dergelijke risicovolle winning van gas ook niet in de inzet op duurzame energie en moet eerst helder zijn wat de effecten zijn.


Ook Natuur en Milieu Overijssel heeft haar zorgen over eventuele steenkoolgasboringen in Overijssel geuit en gemeenten hierover een brief geschreven in oktober 2011.


"Steenkoolgas is hetzelfde als aardgas (methaan)", legt een CDA-woordvoerder uit. "Het is alleen lastiger te winnen en uit de grondlagen op te boren. Er zijn diverse methodieken om dat toch op te boren waarbij schadelijke effecten kunnen optreden zoals vervuiling en instabiliteit van de bodem."


Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59