Zwollenaren op bezoek bij NKI

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Foto: Erwin Sikkens / Foto Sikkens.


ZWOLLE / AMSTERDAM - Een delegatie van vrienden, sponsoren en andere genodigden van Stichting Linda tegen Melanoom reisde vorige week af naar het Nederlands Kankerinstituut (NKI) / Antony van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Daar werden ze bijgepraat door onder andere John Haanen en Bianca Heemskerk, die betrokken zijn bij het onderzoek naar een behandelmethode die het mogelijk moet maken om een uitgezaaid melanoom te bestrijden.


En dat is tamelijk uniek legde Haanen uit. "Je moet je realiseren dat het gaat om de behandeling van mensen die normaal gesproken uitbehandeld zouden zijn en dus opgegeven."


 


In Amerika heeft de methode op kleine schaal al deels zijn succes bewezen, dat wil zeggen dat de ene patit genas, in het andere geval de ziekte werd afgeremd en in weer een ander geval het effect uitbleef. Bij de methode gaat men uit van het principe dat lichaamseigen lymfocyten (witte bloedcellen) in staat zijn de strijd aan te gaan met kankercellen. In de praktijk zijn er zeldzame voorbeelden bekend van genezing door het lichaam zelf.


 


Alleen is onbekend welke witte bloedcellen daar verantwoordelijk voor zijn, legde Heemskerk de bezoekers uit Zwolle uit. Ieder mens heeft namelijk tal van witte bloedcellen met elk een eigen functie. Om die reden worden witte bloedcellen uit het lichaam gehaald en gekweekt tot een leger om later weer te worden teruggeplaatst in het lichaam.


 


"Voor Linda was er te weinig tijd geweest, maar voor andere mensen lijkt mij dit een fantastische ontwikkeling'', zei penningmeester Hans van Dam van Stichting Linda tegen Melanoom na afloop. Refererend aan het overlijden van Linda, de dochter van voorzitter Hennie Machielsen van de stichting. Hij, zijn vrouw en andere dochter waren ook aanwezig.


 


De nog jonge stichting zamelt geld in voor het onderzoek dat afhankelijk is van donaties. Omdat het gaat om een methode waarbij het lichaam zelf -zei het met hulp- de strijd aan gaat, is de farmaceutische industrie niet geïnteresseerd. Medicatie is immers niet nodig. En om zorgverzekeraars over de streep te trekken deze methode te vergoeden, is aanvullend onderzoek nodig. "Gerandomiseerd onderzoek zoals dat heet", aldus Haanen.


 


Dat houdt in dat mensen middels loting in aanmerking kunnen komen voor de methode. Daarmee sluit je externe factoren (bijvoorbeeld beïnvloeding doordat je teveel mensen met dezelfde leeftijd of conditie behandelt) uit voor een zo nauwkeurig mogelijk onderzoeksresultaat, dat je kunt vergelijken met andere methodes. Dit lijkt misschien hard, maar volgens Haanen is het de enige methode om met hard bewijs te komen. Om dezelfde reden zullen mensen die de methode zelf kunnen betalen (een behandeling kost al gauw vijftigduizend euro) geen voorrang krijgen. "Wij willen bovendien geen klassensysteem scheppen, ieder moet een gelijke kans hebben."


 


In andere landen wordt de methode ook onderzocht en toegepast. Zo ook in Isral, waar een filantroop een zak geld op tafel legde. In Nederland is dat nog niet het geval, maar elke donatie is welkom. De Zwolse sponsoren konden met die boodschap een kijkje nemen achter de schermen van het NKI en bijvoorbeeld door een microscoop naar lichaamscellen kijken.


 


Een gift onder vermelding van de stichting kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer 1600 57 477.