FC Zwolle-stadion start en finish bij duurzame Zwolse marathon

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Het FC Zwolle-stadion zal een belangrijke rol spelen bij de ''Marathon Zwolle', die 30 september volgend jaar voor het eerst op het programma staat. Start en finish vinden plaats in het voetbalstadion.

Precies een jaar voordat de eerste editie van de Marathon Zwolle op het programma staat, is vrijdagmiddag de kick-off van het evenement verricht. Dit gebeurde in het FC Zwolle-stadion. Na het startsein van wethouder Gerrit Piek maakte een alternatief loopgroepje, bestaande uit Evana Reuvers, Trudy van der Veer, Gert Reuvekamp en Ben Swienink, een ronde in estafettevorm. Daarna werd het logo van de Zwolse marathon onthuld.

De nieuwe Zwolse marathon is een initiatief van Zwollenaar Han van den Berg. De afgelopen jaren liep hij tal van marathons in binnen- en buitenland. "Steeds als ik terugkwam kwam ik tot de conclusie dat Zwolle en deze regio ook een marathon verdienen", aldus Van den Berg. Hij legde zijn idee neer bij zijn 'Loopgroep Zwolle'. Al snel schaarden diverse mensen van verschillende clubs en organisaties zich achter het idee en werd de stuurgroep Marathon Zwolle opgericht. Deze stuurgroep is verantwoordelijk voor de organisatie en staat onder leiding van Anneke Reuvers. De organisatie van het evenement is diep geworteld in de regio. Zo participeren naast de Zwolse atletiekvereniging PEC 1910 ook andere clubs zoals De Gemzen (Heerde), Isala '96 (Kampen), BB-Lopers. Loopsport Zwolle, RailRunners, RCL en WarmLopers in de organisatie.

Met de Zwolse marathon willen de initiatiefnemers topsport koppelen aan breedtesport. Daarom is ook een estafetteloop binnen het programma opgenomen. Bij de marathon wordt geen startgeld verstrekt. Wel zijn er geldprijzen. De organisatie mikt op zo'n 500 marathonlopers. "En daarnaast rekenen we op zo'n 40 teams bij de estafette", aldus Reuvers. De eerste editie heeft speciaal gekozen voor 30 september. "Dan ben je voor de grote najaarsmarathons. Bovendien zit je op 30 september drie maanden na de halve marathon van Zwolle en twee weken na de halve marathon van Hattem. Bovendien is er normaliter sprake van een aangename looptemperatuur en kunnen deelnemers lekker doortrainen in de zomer", aldus Van den Berg.
De marathon gaat van start in het FC Zwolle-stadion en voert de deelnemers via de Mastenbroekerbrug, De Zwolseweg, 's-Heerenbroek en Wilsum over de Molenbrug naar Kampen. Daarna loopt de route via de Kamperstraatweg naar de Zande om vervolgens via de Hanzeboog terug te keren in Zwolle. Het laatste stuk lopen de atleten via de Bierton, Sassenpoort en het Kerkbrugje om vervolgens te finishen in het Zwolle-stadion.

Met de marathon wil de organisatie de economie van Zwolle, Kampen en Hattem een impuls geven en de IJsseldelta op de kaart zetten. Bovendien krijgt het evenement een duurzaam karakter en fungeren FrisGroen, Duurzaam Zwolle, COS Overijssel en Fietstaxi Zwolle als duurzame partners. De publieke partners zijn de provincies Overijssel en Gelderland en de gemeenten Zwolle, Kampen en Hattem. De organisatie is bezig om sponsors aan zich te binden.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13