Bushaltes in Zwolle gaan op de schop

Partnerbijdrages

ZWOLLE - In de gemeente Zwolle wordt dit jaar met de aanpassing van honderd bushaltes begonnen. De aanpassing is nodig om de haltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Samen met de provincie Overijssel zorgt de gemeente daarmee dat in 2012 zo´n 97 procent van de bushaltes in Zwolle voor alle doelgroepen goed te gebruiken is.

Het gaat dan met name om een gelijkvloerse instap, waardoor passagiers makkelijker in en uit de bus kunnen komen. Dat is prettig voor mensen in, bijvoorbeeld, een rolstoel maar komt ook mensen met kinderwagens, rollators of zware bagage ten goede.

In samenspraak met belangenorganisaties voor gehandicapten en ouderen, Rover en de vervoersmaatschappijen is eerder al gekeken welke haltes als eerste aangepast moesten worden. Inmiddels zijn 208 van de 318 haltes in Zwolle aangepast. Vanaf dit najaar worden nog eens honderd haltes aangepast voor optimaal gebruikersgemak. De totale kosten, die gedragen worden door de gemeente en de provincie, voor deze tweede fase zijn naar schatting zo´n miljoen euro. In het najaar van 2012 kunnen de werkzaamheden afgerond zijn.

Eind 2015 moet minimaal de helft van alle bushaltes voldoen aan de toegankelijkheidseisen. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het collegevoorstel.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden