Het Roessingh en De Vogellanden samen voor dwarslaesiepatiten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De revalidatiecentra Het Roessingh in Enschede en De Vogellanden in Zwolle zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor de behandeling van dwarslaesierevalidanten. De samenwerking komt erop neer dat dwarslaesierevalidanten in principe eerst naar Het Roessingh gaan voor de eerste fase van de behandeling. Op 1 december hebben de bestuurders van beide centra de samenwerkingscontract ondertekend.

Het Roessingh is een van de acht centra met een gespecialiseerde afdeling voor dwarslaesie­revalidatie en kan als zodanig alle dwarslaesierevalidanten, zowel klinisch als poliklinisch, in behandeling nemen. De Vogellanden biedt momenteel, behalve poliklinische revalidatie voor alle niveaus, alleen klinische revalidatie aan lage dwarslaesierevalidanten. Slechts in uitzonderingsgevallen, op uitdrukkelijk verzoek, kan iemand met hoge dwarslaesie in De Vogellanden terechtkomen.
Het Roessingh en De Vogellanden zijn nu overeengekomen dat alle klinische dwarslaesierevalidanten die in het werkgebied van De Vogellanden wonen, voor de eerste fase van de revalidatie verwezen worden naar Het Roessingh. Na deze eerste revalidatiefase worden de revalidanten terugverwezen naar De Vogellanden om daar de klinische dan wel poliklinische revalidatie voort te zetten. Ook eventuele nazorg vindt plaats in De Vogellanden. Ze kunnen hier een beroep doen op de expertise van het dwarslaesieteam van Het Roessingh. Door deze samenwerking hoeven revalidanten die vanwege hun dwarslaesie naar het verder weg gelegen Roessingh gaan, niet langer dan noodzakelijk daar behandeld te worden. Zij krijgen dus de revalidatiebehandeling die Het Roessingh kan bieden, terwijl de belasting op de reistijd beperkt blijft. Ook voor de beide revalidatiecentra heeft het voordelen. Door meer dwarslaesierevalidanten te behandelen kunnen de centra meer ervaring opdoen en zich dus verder ontwikkelen op het gebied van dwarslaesie. Hiervoor zal ook afstemming van behandelprotocollen en inhoudelijke uitwisseling plaatsvinden.

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16