Ontwikkelkader voor Voorsterpoort

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - 'De gemeente Zwolle kan op Voorsterpoort flexibel inspelen op wensen van marktpartijen op het gebied van toekomstbestendig werken, winkelen en vrijetijdsbesteding', dit staat in een ontwikkelkader die de gemeente heeft laten opstellen.

Het ontwikkelkader volgt op de Voorkeurszonering, die in de zomer van 2011 door de Zwolse gemeenteraad besproken is. Het is een concrete uitwerking van die zonering: uitgaande van de bestaande infrastructuur en de reeds beschikbare ruimte zijn nu de kaders duidelijk voor ontwikkeling van deze bijzondere locatie. De 'ontwikkelkaart', die een belangrijk onderdeel uitmaakt van dit kader, is gebaseerd op de eerdere college- en raadsbesluiten en op de meest recente inzichten - onder meer van de markt - wat betreft marktpotentie en (economische) haalbaarheid.

Flexibel
Wethouder Rene de Heer: ''Leidend principe bij de ontwikkeling van Voorsterpoort is dat Zwolle zo flexibel mogelijk inspeelt op de wensen van de markt. Voor Voorsterpoort zetten we in op `organische´ groei, vanuit een aantal bronpunten. Voor kantoren, retail- en leisure-ontwikkelingen zijn voorkeurszones aangegeven. Die zonering hebben we opgesteld na consultatie van - onder andere - experts uit de markt. Ook hebben marktpartijen die nu al betrokken zijn bij Voorsterpoort meegedacht.''


De wethouder is realistisch over het tempo van de ontwikkeling ''In deze mindere economische tijden willen we niet alles doen, en zeker niet alles in een keer. Maar de wensen die we nu al horen in de markt kunnen en willen we hier nu zo snel mogelijk realiseren. Zodra de wensen uit de markt leiden tot concrete investeringsbeslissingen zullen we in samenspraak met de raad ook de gemeentelijke bijdrage hiervoor beschikbaar stellen''.


Kansrijk
Kansrijk zijn met name het perceel bij de bestaande meubelboulevard, de zone meteen langs de A28 en het bouwterrein in het oostelijk deel van Voorsterpoort.  Een onderdoorgang van de toekomstige tramlijn tussen beide delen van Voorsterpoort verbetert de bereikbaarheid van het hele gebied.

Voorsterpoort wordt ontwikkeld vanuit vier bronpunten - identiteitsbepalende plekken: Spooldereiland, het gebied bij de meubelboulevard (Het Plein), het gebied rondom het nieuwe openbaar-vervoerpunt (De Halte) en het oostelijk deel van Voorsterpoort.

Ontwikkelkaart
Op Voorsterpoort wordt nadrukkelijk niet gekoerst op een `klassiek´ stedenbouwkundig eindbeeld. De ontwikkelkaart toont waar de verschillende initiatieven uit de markt zo goed mogelijk een plek kunnen vinden in een aantal bronpunten. Daardoor ontstaat kritische massa voor een samenhangende ontwikkeling. Om die samenhang ook in de uitstraling mogelijk te maken staan in het ontwikkelkader ook aanbevelingen voor de sfeer- en beeldkwaliteit van de Voosterpoort. Per ontwikkeling is nadrukkelijk ruimte voor maatwerk.

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over het ontwikkelkader.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden